lördag 24 april 2010

Ny vulkankrater vid Eyjafjallajökull

En fjärde vulkankrater har bildats på Eyjafjallajökull. Den nya kratern tyder på att utbrottet kan vara på väg att upphöra. Kraften i utbrottet är nu bara högst en tjugondel av vad den var i inledningen.

Under utbrottets tre första dagar skapades 750 ton magma i sekunden. Nu rör det sig om mellan 20 och 30 ton i sekunden. Intensiteten har alltså avtagit rejält, men samtidigt fortsätter jordskorpans rörelser att vara kraftiga, vilket är motsägelsefullt. Så länge marken är orolig finns förutsättningar för att utbrottet ska få ny kraft.

En fjärde krater har bildats vid de tre tidigare på Eyjafjallajökull. Enligt Veðurstofa Íslands är det vanligt att nya kratrar bildas när utbrottet är på väg att upphöra. Vattenståndet i Markarfljót är stabilt på runt 6,1 meter. Några större glaciärflöden har inte rapporterats.

Askmolnen från vulkanen tvingade i går flygplatsen i Keflavík att stänga. Den väntas inte öppna förrän tidigast på tisdag. Icelandair och Iceland Express dirigerar i stället om trafiken till Akureyri via Glasgow. I takt med att askan sprider sig norrut finns det en risk att även Akureyri måste stänga, något som skedde under natten. Trafiken flyttas i så fall sannolikt till Islands fjärde internationella flygplats i Egilsstaðir. Även flygplatsen i Reykjavík är stängd.

Nedfall av aska rapporterades i går så långt västerut som Hveragerði. Någon aska har ännu inte nått Reykjavík.

Det tjockaste täcket av aska i bebyggelse finns vid Seljavellir, där ett bad i Seljavallalaug har blivit mindre lockande sedan vattnet färgats svart av vulkanisk aska. Här mäter askan enligt Jarðvísindastofnun 5,5 centimeter. Mest aska finns närmast vulkanen. Vid Þorvaldseyri är asktäcket tre centimeter.

Umhverfisstofnuns mätningar av luftkvaliteten visar nu att föroreningarna har minskat i Kirkjubæjarklaustur. Ett tag gjorde askan att mängden luftföroreningar översteg gränsvärdet.

Det mödosamma arbetet med att försöka få bort askan från åker- och betesmark har påbörjats. Bönderna vid Önundarhorn och Þorvaldseyri har drabbats mest. Vid Önundarhorn svämmade floden Svaðbælisá över och dränkte marken med askvatten. Även vid Þorvaldseyri har marken lagts under vatten, och här finns också en överhängande risk för ytterligare översvämningar även vid mindre nya glaciärflöden, enligt ett pressmeddelande från fiske- och jordbruksdepartementet.

Både Eyjafjallajökull och Mýrdalsjökull inklusive platsen för det tidigare utbrottet vid Fimmvörðuháls är enligt polisen alltjämt avspärrade. Vägen till Þórsmörk är också stängd. Museet i Skógar stänger enligt ett pressmeddelande också tillfälligt för att rensa bort askan.

Prognoserna för de närmaste dagarna visar att askan kommer att fortsätta att röra sig i riktning mot Reykjavík, men sannolikt inte nå fram till huvudstaden. Det mesta nedfallet väntas ske direkt väster om Eyjafjallajökull.

Askmolnen tycks ha kommit som en överraskning för de europeiska luftfartsmyndigheterna. Det senaste jämförbara vulkanutbrottet inträffade vid Hekla 1947, och då var förstås flygtrafiken avsevärt mindre än i dag. Men Island övar inför liknande händelser fyra gånger om året. Egil Þórðarson vid Flugstoðir säger till Aftenposten att intresset för att ta del av resultaten har varit litet:
"Vi har jobbet med dette i ti år. Vi har hatt flere øvelser som har vist at et vulkanutbrudd på Island kunne få dramatiske følger. Hver tredje måned har vi hatt øvelser lokalt, og i tillegg har vi hatt øvelser med Storbritannia og Norge. Vi har visst at dette kunne skje. ... Når vi har advart mot så katastrofale konsekvenser, så kan det hende at folk ikke tar det inn over seg."

Så sent som i december 2009 fanns en sex sidor lång artikel om ett vulkanutbrotts konsekvenser för flygtrafiken i Norsk Flyvelederforenings tidning Flygelederen. Även detta var kunskap som inte nådde fram, säger Paul Johannessen:
"Det er tydelig at myndighetene ikke var forberedt på dette, og at konsekvensene likevel kom som julekvelden på kjerringa. Men ingen kan si at ikke islendingene har advart mot at nettopp dette kunne skje. ... Vi har vært vitne til det rene kaos i europeisk luftfart, vi har aldri sett noe lignende. Da askeskyen kom, var det ingen som visste hva de skulle gjøre. For å være helt sikre på at flysikkerheten ble ivaretatt, valgte man dermed å stenge alt."

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull och här finns webbkameror som visar utbrottet.

Andra medier om utvecklingen på Island:
Askmolnet stoppade motorerna på en mils höjd: Dagens Nyheter
Isländsk krisrapport stänker ända till Sverige: E24

Foto: Landhelgisgæsla Íslands
Grafik: Veðurstofa Íslands, Jarðvísindastofnun och Lögreglan