onsdag 14 april 2010

Nytt vulkanutbrott vid Eyjafjallajökull

I natt började ett nytt utbrott vid Eyjafjallajökull. 700 personer har evakuerats från sina hem. Den här gången tycks utbrottet äga rum under glaciären, vilket gör risken för stora glaciärflöden överhängande.

Sent i går kväll ökade aktiviteten under Eyjafjallajökull mycket snabbt. Magma tros ha strömmat in under glaciären och jordskalven blev kraftiga, grunda och talrika.

Det första skalvet som tros ha samband med utbrottet registrerades 22.59 lokal tid i går kväll och mätte 2,5 på Richterskalan. Det kraftigaste skalvet därefter nådde 3,0 på Richterskalan 7.34 i morse lokal tid.

Vid mätstationen i Goðabunga märktes tydligt den nya aktiviteten i området. De senaste dagarna har det varit mycket lugnt sedan utbrottet vid Fimmvörðuháls tros ha upphört. Något utbrott syns ännu inte, men Veðurstofa Íslands gör bedömningen att det med största sannolikhet rör sig om ett nytt vulkanutbrott.

Landhelgisgæsla Íslands flyger över området, där det råder tät dimma, nu på morgonen. Vattenflödet till Markarfljót har också ökat och vid Gígjökull har vattenståndet stigit med nästan en meter, vilket också är tydliga tecken på att det rör sig om ett utbrott som redan producerar stora mängder smältvatten.

Förbipasserande flygplan har också rapporterat ångmoln som setts över glaciären. Ångmolnen syntes på omkring 3 000 meters höjd, vilket skulle kunna tyda på att utbrottet i nuläget inte är särskilt omfattande utan på ungefär samma nivå som vid Fimmvörðuháls.

Omkring 700 personer har evakuerats och ringvägen har enligt Vegagerðin spärrats av mellan Hvolsvöllur och Skógar. Flygtrafiken påverkas i nuläget inte. De som befinner sig i Þórsmörk har inte evakuerats.

Eftersom den förväntade eruptionen äger rum under glaciären är faran betydligt större än vid Fimmvörðuháls. Om det tidigare utbrottet var ett turistutbrott, så är det här snarare en lömsk osäkerhetsfaktor som för med sig stora faror, i synnerhet för översvämningar.

I en riskbedömning som polisen gjorde 2005 konstateras att ett glaciärflöde, som uppstår när vulkanutbrottet smälter is och snö och så småningom får glaciären att rämna och vattenmassorna att forsa mot havet, kan få en styrka på mellan 3 000 och 30 000 kubikmeter i sekunden och nå bebyggelse på mellan 15 och 60 minuter.

Vid de översvämningar som inträffade i samband med utbrottet 1822 forsade glaciärflödena norr om vulkanen för att sedan strömma mot havet på Eyjafjallajökulls västra sida, alltså öster om Hella.

Eyjafjallajökull är 1 666 meter och istäcket mellan 50 och 100 meter tjockt. Aktiviteten tyder på att utbrottet äger rum i glaciärens sydvästra del, vilket också innebär att ett glaciärflöde skulle kunna drabba bebyggelse. Att döma av den sannolika platsen för vulkanutbrottet skulle i så fall glaciärflödet skapas på cirka 1 000 meters höjd.

Det tidigare vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull har däremot sannolikt upphört. Lavaflödet slutade förmodligen i måndags eftermiddag. Det är dock inte omöjligt att eruptionen kan ta ny fart.

Om det finns ett samband mellan att det ena utbrottet upphörde just före det andra började är inte känt. Med tanke på hur länge något tyckts vara på gång att hända vid Eyjafjallajökull var dock eruptionen vid Fimmvörðuháls förvånansvärt liten. Det kan alltså vara så att magman helt enkelt söker en ny öppning.

Aktiviteten vid Fimmvörðuháls har minskat kraftigt under de senaste dagarna, och i helgen kom de första tecknen på att utbrottet kunde ha upphört. I söndags var den geologiska aktiviteten för första gången nere på noll sedan utbrottet började den 20 mars. I måndags morse uppmätte visserligen Veðurstofa Íslands ett jordskalv till 3,0 på Richterskalan, men därefter har de varit svaga och få men fortsatt ganska grunda vid just Fimmvörðuháls.

Guðmundur Hilmarsson flög över Fimmvörðuháls vid lunch i går och såg inga tecken på att vulkanutbrottet fortfarande pågick. I bägge kratrarna tycktes ytskiktet ha stelnat och han såg heller ingen magma eller någon pågående lavaström. Däremot tycktes värmen fortfarande skapa en hel del ånga, rapporterar Vísir.I måndags eftermiddag upphörde det att bubbla i den krater som skapades för två veckor sedan. Den hade varit aktiv tidigare under dagen. Uppgifterna om exakt när utbrottet upphörde är dock än så länge osäkra eftersom det vid den tidpunkten var mycket dåligt väder i området.

Eyjafjallajökull är nu dessutom enligt Veðurstofa Íslands mätningar på väg att sjunka tillbaka, efter att ha stigit i samband med att magman strömmade in under glaciären före utbrottets början.

Det är dock inte omöjligt att utbrottet vid Fimmvörðuháls startar på nytt. När Eyjafjallajökull erupterade senast, mellan 1821 och 1823, fick utbrottet ny kraft i flera omgångar.

Polisen i Hvolsvöllur meddelar att säkerhetszonen på en kilometers radie från utbrottets centrum fortfarande gäller. Risken för ångbomber är fortfarande stor, och i vattendragen som rinner från Fimmvörðuháls är temperaturen på sina håll 65 grader.

En som redan väntar på nästa vulkanutbrott är fotografen Sigursteinn Baldursson. Han planerar att placera tjugo webbkameror i olika vinklar nära Katla, för att kunna fånga nästa utbrott på bild redan från första sekund.

"Jag vill fotografera Suðurland och området kring glaciären eftersom det är sannolikt att den här landsdelen kommer att utsättas för stora förändringar härnäst", säger han till Fréttablaðið.

Uppdatering: Det är nu bekräftat att det rör sig om ett nytt vulkanutbrott, som tros vara betydligt större än det som nyligen inträffade väster om glaciären. Flera har sett lågor vid Eyjafjallajökull trots dålig sikt i området. Inrikesflyget till Egilsstaðir och Höfn ligger nere. De som befinner sig i Þórsmörk kommer att evakueras med helikopter. De bönder vid Þorvaldseyri som i morse fick stanna i området för att mata djuren uppmanas att lämna platsen. Bron över Markarfljót rivs för att undvika att den spolas bort av de vattenmassor som nu strömmar fram nedanför Eyjafjallajökull. Gångbron vid Gígjökull har redan översköljts av det kraftigt stigande vattnet i floden. Kratern beräknas vara omkring fem kilometer lång och är full av is. Aska faller till öster om Eyjafjallajökull vid Fimmvörðuháls. Nu har även smältvatten börjat strömma längs med Eyjafjallajökulls södra sida. Här kan du se ett klipp från det nya utbrottet.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull och här kan du kika in på webbkameror för att kolla om utbrottet verkligen har upphört och om det nya syns till.

Foto: Landhelgisgæsla Íslands
Grafik: Veðurstofa Íslands