fredag 9 april 2010

Sex ton lava i sekunden från Eyjafjallajökull

Sex ton lava i sekunden och tillräckligt med energi för att driva 40 000 personbilar. Så stor var kraften i vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull ett dygn efter eruptionens början. Det visar Nasas satellitteknik.

Analysen av satellitbilder visar att vulkanutbrottet, som ändå anses vara förhållandevis litet, är en oerhörd naturkraft. Under det första dygnet alstrade den en miljard watt, vilket alltså skulle kunna driva 40 000 bilar. Mängden lava som strömmade ur kratrarna var sex ton i sekunden.

Utbrottet är nu nästan helt och hållet lokaliserat till den nya krater som bildades i förra veckan. Men det gör enligt Veðurstofa Íslands att det finns risk för att ytterligare kratrar bildas. Det har helt enkelt blivit lite trångt i den enda aktiva kratern, och om lavaflödet byter riktning kan utbrottet ändra karaktär ännu en gång.

Polisen i Hvolsvöllur är bestört över hur vissa vulkanturister beter sig vid Fimmvörðuháls. Det brittiska tv-programmet "Top Gears" medarbetare hade fått tillstånd att, liksom annan media, ta sig närmare utbrottets hjärta än den kilometer som nu är skyddsgränsen. Men med specialtillverkade däck åkte de en kort stund upp på lavan och ett av hjulen började att brinna. Något sådant ingick inte i tillståndet och Umhverfisstofnun påminner om att det är förbjudet att åka utanför leden. Polisen utreder nu åkturen.

Sedan den ursprungliga kratern slocknat har det enligt polisen blivit något av mode att gå på den rykande lavan. Polisen fördömer den äventyrliga vandringen eftersom det både är förbjudet och förbundet med livsfara. Kratern kan när som helst vakna till liv eller ge ifrån sig brännheta ångbomber, och då blir våghalsigheten sannolikt dödlig.

Även under gårdagen fortsatte vulkanutbrottet med oförminskad kraft. Det finns hittills inga tecken på att utbrottet är på väg att upphöra, men heller inget som tyder på att det kommer att öka i intensitet. De jordskalv som inträffade i området i går var svaga och glesa men ganska grunda.

Här kan du läsa mer om utbrottet vid Eyjafjallajökull.

Foto: Nasa/JPL/EO-1 Mission/GSFC/Ashley Davies