tisdag 13 april 2010

Sju riskerar fängelse för sin roll i finanskraschen

147 personer intervjuades av Rannsóknarnefnd Alþingis som ansvariga i samband med utredningen av finanskraschen. Inte en enda av dem ansåg sig bära någon skuld för kollapsen. Sju personer riskerar ändå fängelse i upp till ett år för att ha misskött sina ämbeten och brutit mot lagar och regler.

Den parlamentariska kriskommissionen levererade i går den utredning som emotsetts med spänd förväntan. Att ta sig igenom de 2 000 sidorna tar förstås sin tid, men att skumma rapporten ger en nattsvart bild av ett politiskt och ekonomiskt system där de flesta inblandade brast i ansvar.

Att ingen vill bära ansvaret har förstås en naturlig förklaring - ingen vill bli syndabocken som mer eller mindre ruinerade ett land. Därför präglas förhören till stor del av skitsnack, det var alltid någon annan som borde ha insett situationens allvar och agerat.

Det blir nu upp till alltinget om några av de sju ska ställas inför landsdomstol. Beslutet tas av nio alltingsledamöter - Magnús Orri Schram, Ragnheiður Ríkharðsdóttir, Atli Gíslason, Oddný G. Harðardóttir, Eygló Harðardóttir, Unnur Brá Konráðsdóttir, Lilja Rafney Magnúsdóttir, Sigurður Ingi Jóhannsson och Birgitta Jónsdóttir - som valts ut av sina partier för att de är relativt färska i parlamentet och därför anses ha haft mindre att göra med de beslut som föregick kraschen. Atli Gíslason är veteranen i sammanhanget som valdes in i alltinget våren 2007. Samtliga partier har två representanter utom Rörelsen som har en.

De sju som riskerar att ställas inför landsdomstol är hela den tidigare ledningen för centralbanken Seðlabanki Íslands, Davíð Oddsson, Eiríkur Guðnason och Ingimundur Friðriksson, förre chefen för finansinspektionen Fjármálaeftirlitið Jónas Fr. Jónsson samt tre före detta ministrar, statsministern Geir H. Haarde, finansministern Árni M. Mathiesen och finansmarknadsministern Björgvin G. Sigurðsson.

Björgvin G. Sigurðsson meddelade i går att han avgår som gruppledare för Socialdemokraterna, men behåller sin plats i alltinget. Han uppmanade också alltinget att sammankalla en landsdomstol för att få ett beslut i ansvarsfrågan. Ett sådant beslut är också att vänta inom kort, skriver E24.

Möjligheten att ställa politiker och myndighetsföreträdare inför landsdomstol inrättades 1905, men har aldrig utnyttjats. Den som anses ha brustit i ansvar kan dömas till skadestånd eller fängelse i upp till ett år. Domstolen utgörs av fem domare från Hæstiréttur Íslands, chefen för Héraðsdómur Reykjavíkur, en professor i processrätt vid Háskóli Íslands samt åtta personer som väljs av alltinget. Ministrar kan bland annat dömas för landsförräderi, brott mot konstitutionen och försumlighet.

Niomannadelegationen utsågs den 30 december förra året. Det troliga är att ingen kommer att hållas ansvarig för misstänkt brottslighet eller försumlighet som ägt rum mer än tre år bakåt i tiden. Det innebär till exempel att Davíð Oddsson i så fall ställs inför rätta som centralbankschef och inte som stats- eller utrikesminister, samt att förre statsministern Halldór Ásgrímsson, som slutade i juni 2006, bör kunna andas ut.

I alltinget var orden både hårda och dystra efter att innehållet i rapporten blivit känt. Även om utredningen i sig innehåller förhållandevis lite ny information, så tycktes kraften i den 2 000 sidor tjocka luntan ändå ha varit översvallande.

"När jag läste rapporteringen på nätet i dag visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta", sa politiske vilden Þráinn Bertelsson och sammanfattade sina första intryck av innehållet så här: "Ingen tog sitt ansvar."

Rörelsens Birgitta Jónsdóttir uppmanade de alltingsledamöter vars namn förekommer i rapporten att tänka över sin situation och eventuellt avgå. Hon hävdade också att staten bör konfiskera tillgångar tillhörande de företag som orsakat skattebetalarna miljardskulder samt att de måste ta sitt ansvar: "I min mening har det begåtts högförräderi här i landet."

Finansminister Steingrímur J. Sigfússon stämde in i kritiken, och dömde ut de näringslivstoppar som han anser ligga bakom kraschen. Girighet, oförstånd och ansvarslöshet skapade finansbubblan. Även finansministern ansåg att det rört sig om ekonomisk brottslighet på hög nivå: "Det var ett rån och det ska också kallas för ett rån."

Även Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson ansåg att storbankerna agerat djupt oansvarigt och hänsynslöst. Såväl ägare som ledare missbrukade sin ställning. Dessutom fastslog han under debatten att bankerna sannolikt hade kollapsat ändå - oavsett den globala finanskrisen.

Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir kallade finanskraschen för ett "kostsamt samhällsexperiment" och anklagade tidigare borgerliga regeringar för att ha misskött privatiseringen av bankerna. Hon sa även att det var uppenbart att många näringslivstoppar inte tänkte på företagens bästa, utan först såg till så att den egna plånboken blev tjockare.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, ledare för Framstegspartiet, betonade att det mesta i rapporten redan var känt. Även om det är viktigt att utkräva ansvar, så är det också viktigt att se framåt och samarbeta för att undvika att misstagen upprepas.

Rapporten har överlämnats till åklagaren Ólafur Þór Hauksson. Den kan komma att bli en del i de brottsmisstankar som riktas mot flera före detta toppchefer inom näringslivet.

På Islandsbloggen senare i dag: Krisutredarnas dom över Davíð Oddsson, Geir H. Haarde och andra politiker och topptjänstemän samt skitsnacket under förhören.

Här kan du ladda ned krisrapporten, här kan du se Borgarleikhúsiðs direktuppläsning och här kan du läsa mer om utredningen.