torsdag 15 april 2010

Totalt kaos på Seðlabanki Íslands

Totalt kaos rådde på Seðlabanki Íslands när affärsbankerna kollapsade. Centralbankschefen Davíð Oddsson agerade enligt flera av sina närmaste chefer oansvarigt - och förankrade inte en rejäl räntesänkning bland medarbetarna.

Arnór Sighvatsson, som då var centralbankens chefsekonom och i dag biträdande chef, vittnar i förhören om att Davíð Oddsson förlorat allt förtroende bland sina medarbetare och att han befann sig i upplösningstillstånd. Han anklagas för att ha agerat på egen hand utan att förankra beslut samt ha förlorat omdömet.

Ett av Davíð Oddssons mest pinsamma misstag var det påstådda lån på fyra miljarder euro som Seðlabanki Íslands skulle ha säkrat från Ryssland. Beskedet kom som en total överraskning för de flesta, samtidigt som bedömare tolkade det som ett isländskt sätt att ge fingret åt Europa och Nordamerika som vänt landet ryggen.

Men något lånelöfte fanns inte. Efter några timmar dementerade centralbanken uppgifterna, och meddelade att förhandlingar om ett lån skulle inledas. De överläggningarna ledde aldrig någonstans.

Arnór Sighvatsson säger att ledningen var desperat efter åtgärder som kunde stabilisera den störtdykande kronan. I mitten av oktober 2008 sänkte Seðlabanki Íslands styrräntan från 15,5 till 12 procent:
"Jag trodde först att han skämtade. ... Jag fick kännedom om beslutet fem minuter innan det lades ut på nätet. ... Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta."

Þórarinn G. Pétursson, ekonom vid Seðlabanki Íslands, förde dagbok över händelserna. Han vittnar också om kaoset innanför centralbankens väggar. I förhören säger han att "banken rent ut sagt var utan styre".

Ett annat beslut som gick snett var försöket att knyta den isländska kronan till en fast växelkurs gentemot euron. Även här tvingades Davíð Oddsson snart att backa - marknadens dom över Seðlabanki Íslands var att deras kurs var hopplöst övervärderad. Enligt Þórarinn G. Pétursson fattades beslutet om åtgärden "uppe i det blå" utan någon som helst verklighetsförankring. I stället kostade experimentet skattebetalarna ytterligare miljarder, och Arnór Sighvatsson uppges ha varit helt förkrossad.

Davíð Oddsson ska även ha förskönat bilden av hur den brittiska centralbanken reagerade på de åtgärder som de isländska kollegerna vidtog. Han spelade i början av oktober 2008 utan lov in ett telefonsamtal med den brittiske centralbankschefen Mervyn King.

Den 4 oktober redogjorde Davíð Oddsson för samtalet inför bland annat dåvarande finansministern Árni M. Mathiesen:
"Jämfört med den engelska texten ansåg jag att Davíð lade in för mycket i Mervyn Kings ord, att han skulle ge sin välsignelse till det som vi höll på att göra (förstaliga bankerna och införa nödlagar)."

Själva samtalet ingår dock, på Mervyn Kings begäran, inte i rapporten. Inspelningen anses nämligen ha brutit mot god sed, och Davíð Oddsson ska dessutom ha utlovat att "we are talking 100% in secrecy and private".

Krisutredarna anser att samtliga tre i centralbankens styrelse, Davíð Oddsson, Eiríkur Guðnason och Ingimundur Friðriksson, brustit i ansvar. De riskerar nu att ställas inför landsdomstol.

Utredningen beräknas ha kostat omkring 200 miljoner isländska kronor. I en okontrollerad nätundersökning gjort av Vísir säger sig nio av tio islänningar vara nöjda med rapporten. De 6 000 exemplar som trycktes är i princip slutsålda. Ytterligare 2 000 ska därför tryckas. Borgarleikhúsiðs uppläsning av rapporten väntas sluta på söndag morgon. Hittills har 40 000 besökare sett läsningen genom teaterns hemsida.

Här och här kan du läsa mer om Davíð Oddsson och krisrapporten.