torsdag 8 april 2010

Uppläsning av krisrapporten på Borgarleikhúsið

På måndag släpps den förmodat nattsvarta parlamentariska utredningen av finanskrisen. Den som inte tror sig orka mala de 2 000 sidorna för egen maskin slipper oroa sig för att missa något viktigt i rapporten – Borgarleikhúsiðs skådespelare i Reykjavík kommer nämligen att sträckläsa tegelstenen från första bokstaven till sista punkten. Uppläsningen väntas ta mellan tre och fem dygn.

Krisrapporten är ett halvår försenad, och utgivningen präglas av hemlighetsmakeri. Utredarna gör sitt yttersta för att innehållet inte ska läcka ut i förväg. Tryckningen sker till exempel under sekretess av en liten arbetsgrupp som övervakas för att inga uppgifter ska hamna på villovägar.

På måndag, så fort rapporten blivit tillgänglig, kommer skådespelare från Borgarleikhúsið i Reykjavík att börja uppläsningen. Att läsa de 2 000 sidorna väntas ta mellan tre och fem dygns sträckläsning. Omkring 45 skådespelare kommer att medverka, och de kommer att avlösa varandra och läsa i par i mellan två och fyra timmar innan nästa uppläsarduo tar vid.

Borgarleikhúsið kommer så länge den kostnadsfria uppläsningen pågår att vara öppet dygnet runt. Den kommer också att visas direkt på nätet genom teaterns hemsida.

Skådespelarna utlovar enligt ett pressmeddelande fullkomlig neutralitet inför rapportens innehåll. Inget ska betonas, tolkas eller dramatiseras. Teatern ser uppläsningen som ett sätt att delta aktivt i samhällslivet.

Här kan du läsa mer om krisrapporten.