fredag 30 april 2010

Utbrottet tvingar Reykjavík satsa på turism

Reykjavík satsar 100 miljoner isländska kronor på att locka turister till staden. Pengarna öronmärks för marknadsföringsåtgärder som ska visa att Island är ett spännande men säkert resmål.

Vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull har avskräckt många turister från att resa till Island, och ingången av flygbokningar är nu bara en fjärdedel av vad den var vid samma tid förra året. I veckan beslutade regeringen att tillsammans med turistbranschen lägga 700 miljoner kronor på marknadsföring. Nu följer alltså Reykjavíks kommun efter med ett stöd på 100 miljoner.

I ett pressmeddelande säger borgmästaren Hanna Birna Kristjánsdóttir att förhoppningen är att staden kan utnyttja den publicitet som skapats genom vulkanutbrottet och också berätta att Reykjavík är både en spännande och säker destination.

Prognosen för år 2010 var ännu ett rekordår för den isländska turismen med en omsättning på uppåt 200 miljarder kronor. I stället har de senaste veckorna präglats av avbokningar. Beläggningen på huvudstadens hotellrum är i nuläget bara hälften av vad den brukar vara så här års.

Vulkanutbrottet fortsätter med samma kraft som tidigare. Lavaströmmen från Eyjafjallajökull har nu nått drygt en kilometer från kratern. Lavan smälter djupa gångar i glaciären på väg nedför berget. Jordskalven är alltjämt glesa, medan rörelserna i jordskorpan och magmatillströmningen inte har avtagit under de senaste dagarna.

Avsmältningen har ökat något under de senaste dagarna. Vid ett mindre glaciärflöde uppmättes 250 kubikmeter i sekunden vid den gamla bron över Markarfljót. Trycket har de senaste dagarna varit mellan 130 och 150 kubikmeter i sekunden. Det finns inga tecken på att Eyjafjallajökull har påverkat Katla.

Inom de närmaste dagarna väntas askan falla närmast söder och öster om vulkanen. I går ställdes inrikesflyget till Västmannaöarna in, men övrig flygtrafik fungerade under senare delen av dagen som vanligt. Enligt Veðurstofa Íslands askprognoser tros både in- och utrikestrafiken flyta utan större besvär även i dag.

För bönderna i regionen väntar en tuff sommar. Vissa djur tros inte kunna släppas ut på bete eftersom stora områden har ödelagts av aska. Andra lär få äta hö i stället för färskt gräs.

Den skrockfulle kan under tiden fundera lite på namnen på tre kor som fötts på gården Núpur vid Eyjafjallajökulls fot. Under natten mot den 21 mars började utbrottet vid Fimmvörðuháls, Femröseåsen. En kalv född den dagen fick namnet Fimma, Femman.

Den 12 april kom Fimmas kusin Skýrsla, Rapport, till världen. Samma dag publicerades också Rannsóknarskýrsla Alþingis, den parlamentariska utredningen av finanskrisen.

Och två dagar senare var det dags för en stor kalv svart som aska, Gosi, Utbrott, och det var också under natten mot den 14 april som eruptionen vid Eyjafjallajökull började, rapporterar RÚV.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull och här mer om regeringens och branschens satsning på turism.

Grafik: Veðurstofa Íslands
Foto: Landhelgisgæsla Íslands