torsdag 13 maj 2010

Arbetslösheten på Island minskar

En av tio Reykjavíkbor står fortfarande utanför arbetsmarknaden. Men under april minskade arbetslösheten till nio procent, en nedgång med 0,3 procentenheter jämfört med föregående månad. Det visar ny statistik från Vinnumálastofnun.

15 932 islänningar stod utan jobb i april. Drygt hälften av de arbetslösa har varit utan jobb i minst ett halvår, och en dryg fjärdedel i över ett år. 19 procent av de arbetslösa är 24 år eller yngre.

Arbetslösheten minskar både i huvudstadskommunerna och på landsbygden. Som tidigare är arbetslösheten mer utbredd bland män och boende i Reykjavíkområdet. Den region som är hårdast drabbad är dock Suðurnes, där 14,6 procent är utan jobb.

Antalet lediga platser var i slutet av april 287. Vinnumálastofnun förutspår fortsatt minskande arbetslöshet. Prognosen för maj är mellan 8,6 och 9 procent arbetslösa.

På Suðurnes är arbetslösheten alltså 14,6 procent, i Reykjavíkområdet 9,7 procent, Norðurland eystra 7,5 procent, Suðurland 7,1 procent, Vesturland 6 procent, Austurland 5,2 procent, Norðurland vestra 4,3 procent och Västfjordarna 3,7 procent.

Två kommuner har full sysselsättning: Skorradalshreppur i Vesturland och Tálknafjarðarhreppur i Västfjordarna.

Här kan du läsa mer om arbetslösheten på Island.