söndag 16 maj 2010

Ásdís Rán Gunnarsdóttir förlorar försäkringstvist

Ásdís Rán Gunnarsdóttir förlorar försäkringstvisten efter en bilolycka. Glamourmodellen anser att försäkringsbolaget Vörður tryggingar ska kompensera henne för kostnader i samband med olyckan. Men Héraðsdómur Reykjavíkur ger försäkringsbolaget rätt.

Bilolyckan inträffade den 2 mars 2007. Ásdís Rán Gunnarsdóttir var då inblandad i en krock när hon körde maken Garðar Gunnlaugssons bil. Paret var vid den här tiden bosatt i Sverige där han spelade fotboll, och Ásdís Rán Gunnarsdóttir, som var gravid i sjunde månaden, var på tillfälligt besök i hemlandet.

Ingen skadades allvarligt vid kraschen. Ásdís Rán Gunnarsdóttir säger sig dock ha vissa smärtor i nacken, huvudet och ryggen efter olyckan.

I samband med bilolyckan visade det sig att bilen var oförsäkrad. Försäkringen hade löpt ut i november 2006 och någon ny premie hade inte betalats in.

Vörður tryggingar hade skickat inbetalningskorten och påminnelserna till parets folkbokföringsadress på Island. Där tog en person hand om posten utan att lämna den vidare. Enligt Ásdís Rán Gunnarsdóttir fick hon därför aldrig kännedom om att försäkringen inte längre gällde, och stämde försäkringsbolaget för ovarsamhet eftersom hon anser att det inte gjort tillräckligt för att få fram posten till paret. Att hon och Garðar Gunnlaugsson inte längre bodde på Island var dessutom allmänt känt och bolaget borde därför ha eftersänt posten.

Héraðsdómur Reykjavíkur avvisar dock stämningsansökan. I domen konstaterar rätten att det inte råder någon tvekan om att försäkringen inte längre gällde, och att Vörður tryggingar inte kan lastas för att det beskedet inte nådde Ásdís Rán Gunnarsdóttir och Garðar Gunnlaugsson.

Ásdís Rán Gunnarsdóttir får därför betala Vörður tryggingars rättegångskostnader på 350 000 isländska kronor.

Här kan du läsa domen i sin helhet.