torsdag 13 maj 2010

Bankchefernas försvar mot misstankarna

En politiskt motiverad jakt på syndabockar. Så förklarar Jón Ásgeir Jóhannesson och Sigurður Einarsson de senaste dagarnas ingripanden mot före detta toppchefer i Kaupþing och Glitnir.

Glitnirs konkursförvaltare meddelade vid en presskonferens i går att Jón Ásgeir Jóhannessons tillgångar har frusits över hela världen. Konkursförvaltarna hävdar att han rånade banken inifrån, och använde den som en förlängning av sitt privata bankkonto.

Men att dra Jón Ásgeir Jóhannesson inför rätta har visat sig mer komplicerat än förväntat. Ingen säger sig nämligen veta var affärsmannen bor. Konkursförvaltarna har inte hittat någon bostadsadress där han kan delges anklagelserna, och fadern Jóhannes Jónsson säger till Vísir att han heller inte känner till var sonen håller hus.

Enligt stämningsansökan använde Jón Ásgeir Jóhannesson FL Group för att ta kontroll över Glitnir. Sedan handplockade han Lárus Welding till ny vd efter Bjarni Ármannsson. Konkursförvaltarna hävdar att Jón Ásgeir Jóhannesson närmast fungerade som bankens vd. Han uppges ha kontrollerat Lárus Weldings beslut in i minsta detalj.

Därefter tog bankens verksamhet en helt ny riktning. Det primära målet för Glitnir var enligt stämningen att ge god avkastning till storägarna, medan intresset för att bedriva en bank med sunda finanser svalnade.

Förutom Jón Ásgeir Jóhannesson stämmer konkursförvaltaren även Þorstein Jónsson, Jón Sigurðsson, Ingibjörg Pálmadóttir, Hannes Smárason, Pálmi Haraldsson och Lárus Welding. Dessutom stämmer Glitnir revisionsbyrån Price Waterhouse Coopers eftersom revisorerna anses ha agerat försumligt när banken tömdes på pengar. Samtliga tillbakavisar anklagelserna.

Price Waterhouse Coopers skriver i ett uttalande att företaget inte ser några brister i det arbete som utfördes för Glitnir. Konkursförvaltarna hävdar att revisorerna borde ha förstått att bankens tillgångar länsades genom sina ägare.

Jón Ásgeir Jóhannesson säger till Pressan att stämningsansökan är politiskt motiverad smutskastning. Han hävdar dessutom att Steinunn Guðbjartsdóttir, ordförande för upplösningskommittén, riskerar tio års fängelse på grund av att hon medvetet missbrukar det amerikanska rättsväsendet där stämningen är inlämnad:
"Steinunn kan få tio års fängelse för att missbruka de amerikanska domstolarna på det här sättet. ... Felaktigheterna och galenskaperna i stämningsansökan är otroliga."

Men att försöka få bort stämningsansökan och kvarstaden skulle bli dyrt, 2,5 miljoner dollar. Därför säger Jón Ásgeir Jóhannesson till Reuters att myndigheterna har lyckats med att sätta dit honom, om än på felaktiga grunder:
"It’s just politics. ... They’ve reached their goal. This is terrible. ... They won. A left hook as it’s called in boxing."

Även Pálmi Haraldsson sågar innehållet i stämningsansökan. Han säger till Morgunblaðið att han aldrig haft det inflytande i Glitnir som konkursförvaltarna påstår:
"Det är helt absurt att jag skulle ha kommit nära att driva den här banken. ... Jag kan bara svara för mig själv. Jag tycker att det här är enbart löjligt."

Förre Kaupþing-ordföranden Sigurður Einarsson har efterlysts genom Interpol. Han säger till Dagens Industri att han inte alls försöker hålla sig undan och att han är villig att resa till Island för att förhöras av åklagaren Ólafur Þ. Hauksson, men att han hittills inte har utlovats de garantier som han kräver. Han förnekar brott och hävdar att brottsutredningen har politiska förtecken:
"Som du kanske vet har saker och ting förändrats ganska dramatiskt på Island. ... Det handlar om villkor som är standard i den här typen av sammanhang."

Häktningen av Ingólfur Helgason, tidigare vd för Kaupþing på Island, prövas av Hæstiréttur Íslands i morgon.

Björgólfur Guðmundsson, tidigare styrelseordförande för och storägare i Landsbanki, är sedan tidigare försatt i personlig konkurs. Nu är hans exklusiva sommarhus i portugisiska Cascais ute till försäljning, skriver Fréttablaðið.

Enligt den parlamentariska krisutredningen beviljades Björgólfur Guðmundsson ett lån på nio miljoner euro från den egna banken för att köpa huset. De pengar som försäljningen ger kommer att gå till konkursboet.

Här kan du läsa mer om utredningarna mot tidigare toppchefer inom Kaupþing och Glitnir.