tisdag 18 maj 2010

Bästa partiet störst i ReykjavíkBästa partiet är störst i Reykjavík. 36 procent av huvudstadsborna tänker rösta på Jón Gnarr och hans partikamrater i valet till kommunfullmäktige den 29 maj.

Ju mer de etablerade partierna gnisslar tänder över Bästa partiets framgångar i opinionsmätningarna, desto mer växer stödet för uppstickarna. En ny väljarbarometer utförd av MMR visar att Bästa partiet har störst väljarstöd i Reykjavík med 36 procent. Det skulle innebära sex mandat, och att Jón Gnarr skulle få sällskap av Einar Örn Benediktsson, Óttarr Proppé, Elsa Yeoman, Karl Sigurðsson och Eva Einarsdóttir i kommunstyrelsen.

Bästa partiet tycks stjäla röster från samtliga partier, men Socialdemokraterna och Gröna vänstern är de som har tappat mest väljarstöd sedan Jón Gnarr meddelade att han vill bli borgmästare.

Självständighetspartiet får 31 procent och fem mandat, Socialdemokraterna 18 procent och tre mandat, och Gröna vänstern 11 procent och ett mandat. Framstegspartiet får tre procent vilket inte räcker till något mandat, och övriga partier ligger samtliga under en procent av väljarstödet.

16 procent av de tillfrågade hade inte bestämt sig.

Bästa partiet har nu öppnat en valstuga på Aðalstræti i Reykjavík, och efterlyser på Facebook någon som kan hjälpa till med ett bordtennisbord till lokalen. Eftersom det inte finns några stora resurser till valkampanjen annonserar Bästa partiet i radannonserna för trädgårdsskötsel i Fréttablaðið.

Helt i linje med Bästa partiets blygsamma ambitioner har partiet nu spelat in en egen version av Tina Turners "Simply the Best". Jón Gnarr sjunger tillsammans med några av partiets kändiskandidater, frotterar sig med väljarna, pussar småbarn, låter hunden Tobbi bada och upprepar de vallöften som uppenbarligen tilltalar Reykjavíkborna: Gratis inträde och handduk på baden, isbjörn i familjeparken och att göra alltinget narkotikafritt till år 2020. När de är slut drämmer han till med en kraftfull besparingsåtgärd för att täcka satsningarna: Att minska antalet jultomtar till en enda.

Här kan du läsa mer om Bästa partiet.