lördag 22 maj 2010

Egen majoritet för Bästa partiet i Reykjavík43,8 procent av Reykjavíkborna tänker rösta på Jón Gnarr och Bästa partiet i kommunalvalen nästa lördag. Det skulle ge partiet åtta mandat och egen majoritet i huvudstaden. Det visar en ny opinionsmätning gjord av Vísir.

Bästa partiet fortsätter alltså locka nya sympatisörer. I den första väljarbarometern där partiet deltog tänkte tre procent rösta på Bästa partiet. Sedan dess har stödet ökat i mätning efter mätning, för att nu med 43,8 procent räcka till egen majoritet med åtta mandat av femton i Reykjavík.

Jón Gnarrs parti är nu större än Självständighetspartiet och Socialdemokraterna tillsammans. Båda har 21,1 procent av väljarstödet, vilket räcker till tre mandat var. Gröna vänstern får 9,8 procent och ett mandat.

Inga andra partier är i mätningen i närheten av tillräckligt stöd för att nå kommunstyrelsen. Framstegspartiet har 2,7 procent, Reykjavíkurframboðið, Liberalerna och Ólafur F. Magnússons Framboð um heiðarleika og almannahagsmuni omkring en halv procent var.

Jón Gnarr är också den mest populära kandidaten till ny borgmästare i Reykjavík. 36,1 procent av väljarna vill att han ska leda staden de kommande fyra åren. 32,4 procent föredrar Självständighetspartiets Hanna Birna Kristjánsdóttir och 24,1 procent Socialdemokraternas Dagur B. Eggertsson.

Grétar Þór Eyþórsson, professor i statsvetenskap vid Háskólinn á Akureyri, säger till Fréttablaðið att det är uppenbart att många väljare ser Självständighetspartiet och Socialdemokraterna som huvudansvariga för finanskraschen:
"Om resultatet av de här mätningarna visar vad som ska komma i valet, att Bästa partiet får åtta personer i kommunstyrelsen, straffar väljarna de politiska partierna både för finanskraschen och för striderna i kommunstyrelsen under mandatperioden. ... De här två partierna lider mest av missnöjda väljare, trötta på politiker och bestraffningsglada på grund av krisen. Det bekräftar att väljarnas åsikt är att det är Självständighetspartiet och Socialdemokraterna som ska straffas för krisen."

Statsvetaren Stefanía Óskarsdóttir tror att många väljare sympatiserar med Bästa partiet eftersom de etablerade partierna inte vill ta något ansvar för krisen utan alltid hittar andra att skylla på. Hon säger till Morgunblaðið att många medborgare upplever politiken som "motbjudande och korrumperad", och att det inte blir bättre när exempelvis Styrmir Gunnarsson, tidigare chefredaktör för Morgunblaðið, i en ny bok dömer ut samhället och medborgarna som "motbjudande" och "utan ideal" - samtidigt som han skriver att Självständighetspartiet inte bär något nämnvärt ansvar för finanskraschen:
"Det har skapats så mycket intolerans som visar sig genom misstankar om korruption och inkompetens. De flesta är överens om att alla som kandiderar inte borde kandidera. ... Folk tycker att det här systemet mest har försvarat sig självt. I stället för att uppriktigt erkänna att allt kanske inte gått rätt till så försvarade sig systemet resolut. Och folk reagerar mot det."

I valkampanjen har Bästa partiet utmålat de etablerade partierna som ockupanter av kommunhuset som babblande fånar som bör buras in på djurparken. Det är alltså en önskan som ter sig allt mer sannolik.

I ett nytt program skriver Bästa partiet om fler politiska förslag. Lunnefåglarna och isbjörnen ska få sällskap av myskoxar i familjeparken. Ekorrar och grodor ska finnas över hela stan. Skapa mötesplatser för äldre "så att de inte dör av tristess". Marknadsföra Reykjavík bättre. Ordna en vägvisare till konsten i staden. Skära ned inom administrationen. Stoppa politiska utnämningar. Ge arbetslösa möjlighet att delta i projekt som gör Reykjavík vackrare och roligare. Och så vidare.

Reykjavík dras också med ett stort underskott, som motsvarar tio miljoner isländska kronor för varje hushåll med fyra personer. Jón Gnarr säger till Morgunblaðið att finanserna ska förbättras genom "ansvar och sparsamhet":
"Jag är först och främst stolt över det förtroende som man visar mig. ... Vi ska försöka att bli mer effektiva genom sådan mormorsekonomi. ... Vi ska spara på samma sätt som isländska mödrar gjort genom århundraden utan att vara elaka mot sina barn."

I takt med framgångarna i opinionsmätningarna har allt fler också börjat intressera sig för Jón Gnarrs politiska förflutna. Gröna vänsterns Ármann Jakobsson skrev i ett blogginlägg att Bästa partiets ledare var mer höger än vänster - något som han bland annat motiverade med att Jón Gnarr skrev och spelade rollen som Georg Bjarnfreðarson, en maktgalen kommunist som också dyrkade Olof Palme.

Jón Gnarr säger till Eyjan att han tidigare har gett sitt stöd till politiker från olika partier eftersom han känt dem personligen, som Självständighetspartiets Gísli Marteinn Baldursson och Guðlaugur Þór Þórðarson, Socialdemokraternas Guðrún Ögmundsdóttir och Steinunn Valdís Óskarsdóttir samt Gröna vänsterns Karl Tómasson:
"Jag har varit med i några politiska partier i mitt liv men aldrig varit aktiv i någon av dem. Som ung var jag med i Byltingarsinnaðra Kommúnista (Revolutionära kommunister) och en bokcirkel under Þorvaldur Þorvaldssons ledning. Vi läste om Lenin. Jag har för mig att jag därefter var med lite i Alþýðubandalagið (Folkalliansen) och kanske åkte på någon resa med dem men minns inte vart. Det var i alla fall inomlands. Samtidigt prenumererade jag på [den anarkistiska] tidskriften Black Flag."

Här kan du läsa Islandsbloggens recension av Styrmir Gunnarssons bok Hrunadans og horfið fé, här kan du läsa mer om Bästa partiet och ovan kan du se kampanjlåten "Við erum best" som nu har fått engelsk text, och låttexten hittar du här.