fredag 28 maj 2010

En dag kvar till ett underligt val

Fotbollslandskamp mot Andorra på Laugardalsvöllur i Reykjavík, final i Eurovision Song Contest med Hera Björk - och val till 76 kommuner. Så ser lördagen ut på Island.

Årets valkampanj i Reykjavík är förmodligen en av de mest förbryllande genom tiderna. Ett parti vars program är förvirrande och genomironiskt är på väg att sopa banan med de etablerade partierna. Och valrörelsen har främst handlat om Bästa partiet som har svartmålats som en samhällsfara.

När komikern Jón Gnarr grundade Bästa partiet var det med den höga målsättningen att få fyra mandat i kommunstyrelsen. Nu kan det bli det dubbla - och egen majoritet i huvudstaden.

I dagens mätning i Fréttablaðið får Bästa partiet 40,9 procent och sju mandat. Självständighetspartiet har stöd av 26,7 procent av väljarna vilket ger fyra mandat, Socialdemokraterna 18,3 procent och tre mandat och Gröna vänstern 8,9 procent och ett mandat.

Jämfört med valresultatet 2006 är det närmast katastrofsiffror för de etablerade partierna. Självständighetspartiet fick då 42,1 procent av rösterna i Reykjavík, Socialdemokraterna 27,6 procent och Gröna vänstern 14 procent. Samtliga tappar alltså grovt räknat var tredje väljare till Bästa partiet.

Framstegspartiet får 2,6 procent, Framboð um heiðarleika og almannahagsmuni 1,5 procent och Reykjavíkurframboðið samt Liberalerna 0,6 procent var.

Jón Gnarrs mål är att bli borgmästare, och det är något han inte tänker kompromissa med om Bästa partiet blir störst i Reykjavík. Självständighetspartiets Hanna Birna Kristjánsdóttir kan tänka sig en bred koalition, men det vill inte Socialdemokraternas Dagur B. Eggertsson.

Någon sakpolitisk debatt i Reykjavík har egentligen inte förekommit. Bästa partiet har dominerat valrörelsen och elegant kunnat glida undan motståndarnas kritik. Tonläget har hårdnat i takt med opinionssiffrorna, och Bästa partiet har utpekats som en samhällsfara. Bästa partiet har inte ens svarat på kritiken - förutom i vallåten där det heter att de etablerade politikerna borde spärras in på zoo... - vilket har fått motståndarna att framstå som ängsliga och maktfokuserade.

Bästa partiet lockar väljare från samtliga läger. Att även rödgröna sympatisörer väljer partiet är ett besvärande underbetyg åt regeringen.

Inom Socialdemokraterna har dessutom enligt Fréttablaðið en intern debatt länge pågått där många partikamrater i Reykjavík krävt att Steinunn Valdís Óskarsdóttir ska avgå efter att ha tagit emot stora personvalsbidrag. I går kväll kom beskedet att hon lämnar alltinget och förmodligen ersätts av Mörður Árnason.

Inför kommunalvalet i Reykjavík 2006 tog Steinunn Valdís Óskarsdóttir emot 8,7 miljoner i bidrag och inför alltingsvalet 2009 tog hon emot 4,6 miljoner. Hon fick totalt bland annat 3,5 miljoner från Landsbanki, 2 miljoner från Baugur och 2 miljoner från FL Group.

I ett pressmeddelande ber Steinunn Valdís Óskarsdóttir om ursäkt för att hon finansierat sina personvalskampanjer på det är sättet, men vidhåller samtidigt att bidragsgivarna inte har haft någon inverkan på hennes politik.

Bästa partiets opinionssiffror är naturligtvis en misstroendeförklaring. Bästa partiet blir en proteströst för dem som anser att de etablerade partierna inte vill ta ansvar för finanskraschen och har ägnat den föregående mandatperioden i Reykjavík åt maktkamp och smutskastning.

Men det är förstås heller inte riktigt så enkelt. Bästa partiet är kul - och humor och självdistans har inte kännetecknat de senaste fyra åren. Bästa partiet har också en helt annan plattform än de etablerade partierna. När tilliten till politiken tryter är det lättare att tro på respekterade kändisar som sätter sitt anseende i pant för Bästa partiets räkning.

Bästa partiet blir därmed indirekt ett krav på de etablerade partierna att faktiskt ta ansvar och medge egna misstag. Och det är sannolikt också många som kommer att gå och rösta tack vare Bästa partiet. Det handlar, skriver Fréttablaðiðs chefredaktör Ólafur Stephensen, helt enkelt om att ge de etablerade partierna en lektion som de sent glömmer.

Hanna Birna Kristjánsdóttir är dock den mest populära borgmästarkandidaten enligt en opinionsmätning publicerad i Morgunblaðið. 41,4 procent vill att hon fortsätter att leda Reykjavík, medan 27,3 procent föredrar Jón Gnarr och 21 procent Dagur B. Eggertsson.

Innan valrörelsen började kom partierna överens om att lägga högst 11 miljoner isländska kronor på annonsering. Socialdemokraterna hade till och med i måndags köpt medieutrymme för 7,4 miljoner, Självständighetspartiet för 4,7 miljoner, Gröna vänstern för 1,5 miljon, Bästa partiet för 600 000 kronor och Framstegspartiet för 400 000 kronor, skriver Morgunblaðið.

I grannkommunen Kópavogur ser det också tufft ut för det nuvarande styret att behålla makten. Självständighetspartiet rasar till 29,1 procent och Socialdemokraterna till 26 procent i en mätning utförd av Vísir. Gröna vänstern får 12,4 procent och Liberalerna 1,9 procent. Två nya partier ser ut att ta plats i kommunstyrelsen, Listi Kópavogsbúa som får 13,4 procent och Näst bästa partiet som får 8,5 procent.

Även i Akureyri väntar sannolikt ett maktskifte runt hörnet. Listi fólksins får 39,3 procent av väljarstödet i en Gallupmätning publicerad i Vikudagur. Självständighetspartiet får 14,2 procent, Framstegspartiet 13 procent, Gröna vänstern 12,6 procent, Socialdemokraterna 11,2 procent och Bæjarlistinn 9,7 procent.

I Fjarðabyggð, där bland annat Eskifjörður, Neskaupstaður och Reyðarfjörður ingår, ser däremot Fjarðalistinn och Framstegspartiet ut att kunna regera vidare. I en väljarbarometer i Fréttablaðið får Fjarðalistinn 42,1 procent av rösterna, Självständighetspartiet 36,4 procent och Framstegspartiet 21,5 procent.

Oavsett hur många röster Jón Gnarr får på valdagen så blir Bästa partiet onekligen historiskt. Det lär vara första gången som någon lockar väljare med löften om öppen korruption. Regissören Gaukur Úlfarsson har följt Jón Gnarrs väg mot kommunstyrelsen sedan december förra året. Vad det ska bli av materialet är ännu inte klart, men han säger till Fréttablaðið att filmerna skildrar ett viktigt skede av Islands historia:
"Jag tror att folket har en bestämd bild av vem han är men han är avsevärt mycket mer annorlunda än så. Han är mycket mer än andens man och en tänkare än vad jag hade föreställt mig. Men han är naturligtvis den roligaste idealist som jag har lärt känna."

I morgon: Islandsbloggen plockar fram kristallkulan och förutsäger valresultatet.

Här kan du läsa mer om Bästa partiet och valrörelsen i Reykjavík.