måndag 10 maj 2010

Finansman stäms för stinkande affärer

Finansmannen Karl Wernersson köpte i april 2007 en av Islands lyxigaste hästgårdar till priset av 525 miljoner isländska kronor. Nu stäms han inför Héraðsdómur Reykjavíkur av mannen som haft uppdraget att mocka efter hästarna i stallet - Karl Wernersson har nämligen inte betalat för skitjobbet.

Bröderna Karl och Steingrímur Wernersson utreds för misstänkt ekonomisk brottslighet i samband med finanskraschen. Åklagaren misstänker att de har låtit bolagen Sjóva och Milestone betala för privata affärer. Enligt Pressan stod Milestone för 225 miljoner av köpeskillingen för hästgården.

Hästgården ligger nära Hella på södra Island. I köpet ingick 700 hektar mark, flera prisade ridhästar, stall, lada, personalbostad samt boningshus.

Men frågan är om grovjobbet i stallet ingick i priset. Den man som mockar hästarna hävdar att han inte har fått något betalt av Karl Wernersson, och stämmer honom inför Héraðsdómur Reykjavíkur på en halv miljon isländska kronor. Karl Wernersson hävdar å sin sida att städningen i stallet var en del av uppgörelsen med säljaren.

Karl Wernersson är tidigare dömd för skattebrott. 1999 dömdes han av Hæstiréttur Íslands till att betala 100 000 isländska kronor i skadestånd för att inte ha betalat moms.

Här kan du läsa domen mot Karl Wernersson i sin helhet.