måndag 10 maj 2010

Fler Kaupþing-chefer kallas till förhör

1994 blev Hreiðar Már Sigurðsson och Magnús Guðmundsson klara med sina studier vid Háskóli Íslands i Reykjavík. I maj samma år anställdes båda av Kaupþing. Genom hårt arbete, aggressiva affärsmetoder, god tillgång till kapital och riskfyllda satsningar gjorde de ett litet mäklarhus till en av Nordens största banker. Sexton år senare sitter de båda toppcheferna häktade på högsäkerhetsfängelset Litla-Hraun i Eyrarbakki och riskerar åtta års fängelse för ekonomisk brottslighet.

Kaupþing grundades 1982. Under ett drygt årtionde var bolaget ett litet men stadigt växande mäklarhus, som efter hand utnyttjade det faktum att den isländska finansmarknaden avreglerades och att EES-avtalet underlättade expansion utomlands.

Vägen till framgång kantades av hårt arbete, stort självförtroende, djärva affärer och höga risker. Strax före finanskraschen i oktober 2008 var Kaupþing en av Nordens största banker.

I fredags häktades Hreiðar Már Sigurðsson, tidigare vd för Kaupþing, och Magnús Guðmundsson, som basade över Kaupþing i Luxemburg och senare blev vd för Banque Havilland, en bank som skapades av resterna ur Kaupþings konkursbo. Sedan Héraðsdómur Reykjavíkur bifallit åklagaren Ólafur Þ. Haukssons begäran om att frihetsberöva toppcheferna fick Magnús Guðmundsson lämna uppdraget som vd för Banque Havilland till Jonathan Rowland.

Brotten som de före detta Kaupþing-cheferna misstänks för kan ge upp till åtta års fängelse. Misstankarna rör bland annat för brott mot aktiebolagslagen, olaglig kurspåverkan, dokumentförfalskning och förskingring. Häktningsbeslutet har överklagats till Hæstiréttur Íslands, och både Hreiðar Már Sigurðsson och Magnús Guðmundsson förnekade brott under häktningsförhandlingen.

Förhören med Hreiðar Már Sigurðsson och Magnús Guðmundsson har fortsatt under helgen. Några nya gripanden har inte gjorts.

En av de affärer som utreds av åklagaren är shejken Mohammed Bin Khalifa Al-Thanis köp av fem procent av aktierna i Kaupþing i september 2008. Köpet finansierades genom ett lån i banken. Ólafur Þ. Hauksson misstänker att det rör sig om en skenaffär med syftet att påverka aktiekursen. Islandsbloggen erfar att även Kevin Stanfords och Skúli Þorvaldssons köp av bankaktier är föremål för utredning.

Andra transaktioner som enligt uppgifter har lett fram till häktningen är de omkring 100 miljarder isländska kronor som flyttades från Kaupþing på Island till bankens kontor i Luxemburg samt konton i andra länder.

Åklagaren Ólafur Þ. Hauksson väntas under veckan kalla minst ett tiotal personer till förhör. En av de före detta Kaupþing-toppar som åklagaren vill förhöra är enligt uppgifter till Islandsbloggens förre styrelseordföranden Sigurður Einarsson. Även han började på banken 1994, är bosatt i Storbritannien och uppges ännu inte ha svarat på åklagarens brev.

Även Ingólfur Helgason, tidigare vd för Kaupþing på Island, och Steingrímur P. Kárason, som ansvarade för bankens riskbedömning, ryktas tillhöra dem som kommer att kallas till förhör i veckan. Hreiðar Már Sigurðsson driver det Luxemburgbaserade bolaget Consolium tillsammans med Ingólfur Helgason.

Ólafur Þ. Haukssons uppfattning är, till skillnad från bankens tidigare ledning, att Kaupþings tillgångar snarare var uppdiktade än övervärderade, och att det i hög grad ska ha bidragit till att banken inte klarade krisen.

Häktningsbeslutet väckte både uppmärksamhet och uppskattning. Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir och finansminister Steingrímur J. Sigfússon sade efter fredagens regeringssamarbete att gripandena kunde vara början till en uppgörelse med de händelser som låg bakom finanskraschen. I en okontrollerad nätundersökning hos Vísir välkomnade drygt 96 procent åklagarens agerande.

Utredningar kopplade till misstänkt ekonomisk brottslighet i samband med finanskraschen utreds av specialåklagarämbetet under ledning av Ólafur Þ. Hauksson. Justitieminister Ragna Árnadóttir väntas i veckan föreslå att myndigheten ska förstärkas genom fler utredare. Utredningar om försök att manipulera aktiemarknaden pågår även gällande Glitnir och Landsbanki.

Utredningen sker i samarbete med finansinspektionen Fjármálaeftirlitið. I underlaget ingår också enligt källor uppgifter som blev kända först i samband med den parlamentariska krisutredningen som släpptes den 12 april. Det rör sig bland annat om att flera storägare i banken på Kaupþings initiativ köpte credit default swaps. Risken och finansieringen vilade dock hos banken.

I rapporten återges också mejlväxling mellan Sigurður Einarsson och Magnús Guðmundsson från den 9 juli 2008. Styrelseordföranden skriver då till chefen i Luxemburg:
"Hej Magnús, Vi löste inte det här med bonus för föregående år. Jag föreslår en miljon euro. Vad tycker du? Hälsningar, SE."

Magnús Guðmundsson välkomnar Sigurður Einarssons förslag:
"Tack, mer än nog :-)"

De generösa bonusarna till ledningen ingår enligt uppgifter inte i brottsutredningen. Enligt krisutredarna säger den dock en hel del om hur banken fungerade. Bonusarna var för flera toppchefer - dock ej Hreiðar Már Sigurðsson - också högst under 2008, samma år som Kaupþing kollapsade.

Kaupþing heter i dag Arion Banki, och den nya banken försöker onekligen städa sitt rykte och distansera sig från de värderingar som många anser präglade föregångaren. I torsdags ägnade 103 bankanställda enligt ett pressmeddelande dagen till att hjälpa befolkningen i Skógar, Þorvaldseyri, Rauðafell, Raufarfell och Seljavallalaug att rensa hus och mark från vulkanaska från Eyjafjallajökull.

Här kan du läsa mer om misstankarna mot Hreiðar Már Sigurðsson och Magnús Guðmundsson.