onsdag 19 maj 2010

Fler läser isländska dagstidningar

Vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull och den parlamentariska krisutredningen kan ha kommit i rätt tid för de isländska dagstidningarna. Fler läser nu både Morgunblaðið och Fréttablaðið. Gapet mellan konkurrenterna minskar något - men Fréttablaðið har fortfarande nästan dubbelt så många läsare som Morgunblaðið.

64 procent av islänningarna läste dagligen Fréttablaðið under perioden februari till april i år, en ökning med 1,3 procentenheter. 81,6 procent hade läst något i tidningen under den senaste veckan. Det visar Capacents senaste räckviddsmätning.

Morgunblaðiðs räckvidd ökar med 2,5 procentenheter till 34,8 procent. 57,7 procent av islänningarna hade läst något i tidningen den senaste veckan.

Även Morgunblaðiðs webbplats fick fler läsare. 59,3 procent av islänningarna besökte sajten dagligen, en ökning med tre procentenheter jämfört med föregående mätning. 78,2 procent hade surfat in under den senaste veckan.

Fréttablaðið är störst i samtliga åldersgrupper, men gapet till Morgunblaðið är minst bland dem som har fyllt 60 år. Fréttablaðið har det i särklass största försprånget till konkurrenten bland läsare mellan 20 och 39 år.

Gapet är också mindre på landsbygden, medan Fréttablaðið är mer än dubbelt så stor som Morgunblaðið i Reykjavíkområdet.

Förtroendet för media rasar också enligt en opinionsmätning utförd av MMR. Tilltron till public service-bolaget Ríkisútvarpið backar från 64,2 till 51,8 procent, och för media i allmänhet från 18,4 procent till 15,4 procent.

Óskar Hrafn Þorvaldsson, nyhetschef för tv-kanalen Stöð 2, lämnar sitt jobb på grund av en publicering där isländska affärsmän påståtts flyttat pengar till skatteparadis. Uppgifterna visade sig vara felaktiga. Han säger i Morgunblaðið att det inte ligger någon dramatik bakom beslutet och att han bara tar sitt ansvar genom att sluta:
"Man rannsakar sin hållning och läget när något sådant händer. Jag tycker att det var rätt att göra så här. Det finns ingen dramatik i det här eller något dolt budskap eller något. Det är bara ett beslut som jag fattat. ... Jag har ingen plan. Jag har inget jobberbjudande eller något."

Flera rykten cirkulerar dock kring Óskar Hrafn Þorvaldssons beslut. Vissa tror att han ställdes inför valet att säga upp sig eller få sparken. Enligt Eyjan påstås ägarfamiljen ha tröttnat på Stöð 2:s ständiga avslöjanden om Ingibjörg Pálmadóttirs och Jón Ásgeir Jóhannessons affärer. Den felaktiga publiceringen skulle därför ha varit ett tillfälle att göra sig av med Óskar Hrafn Þorvaldsson.

Óskar Hrafn Þorvaldsson anställdes som nyhetschef i augusti 2008. I ett uttalande säger han att han är mycket nöjd med sin tid på Stöð 2. Antalet tittare har ökat med 40 procent samtidigt som kostnaderna har minskat med 20 procent.

Morgunblaðið har utsett nya satirtecknare som tar över efter att Halldór Baldursson sade upp sig för att börja på Fréttablaðið. Helgi Sigurðsson och Kristinn Pálsson är de nya tecknarna. Kristinn Pálsson är 18 år och gör tidningsdebut, medan Helgi Sigurðsson har arbetat som tecknare och designer i årtionden, skriver Morgunblaðið.

Turbulensen och maktkampen inom det isländska journalistförbundet Blaðamannafélag Íslands fortsätter. Félag fjölmiðlakvenna kritiserar i ett uttalande att styrelsen efter det stormiga årsmötet nu är mansdominerad.

Här kan du läsa mer om den isländska mediemarknaden och här mer om Halldór Baldursson.