Svar: Tyvärr blir det nog svårt för er att komma in på krogen, åldersgränsen för att servera alkohol är nämligen 20 år.
Fråga: Vilken är Islands största och minsta kommun till ytan?
Svar: Fljótsdalshérað på östra Island är störst, 8 884 kvadratkilometer. Seltjarnarnes, väster om Reykjavík, är minst, två kvadratkilometer. Árneshreppur i Västfjordarna är minst sett till antalet invånare (50) och Reykjavík störst (118 427).
Fråga: Om man vill studera på Island, vilket är det bästa steget att börja med? (Tänkte studera isländska)
Svar: Alþjóðahús ordnar kurser på dag- och kvällstid i isländska i Reykjavík där utbutdet är stort. Kurser finns också i Akureyri, Sauðárkrókur, Húsavík, Egilsstaðir, Keflavík, Selfoss, Borgarnes, Ísafjörður och Västmannaöarna. Det finns också en nätbaserad distansutbildning genom universitetet i Reykjavík, Háskóli Íslands, som du hittar här. Háskóli Íslands har också flera olika utbildningsprogram i isländska för utländska studenter. Om du vill lära dig språket på djupet och från grunden är det nog bästa alternativet.
Fråga: Får man ta med sig egen mat på island?
Svar: Du får ha med dig högst tre kilo mat till ett värde av 18 500 isländska kronor. Du får inte ha med dig kött-, ägg- eller mjölkprodukter som inte är tillagade.
Fråga: Vilken är den varmaste temperaturen som varit på island?
Svar: Värmerekordet är på 30,5 grader vid Teigarhorn i sydost och sattes den 22 juni 1939. Den varmaste dagen i Reykjavíks historia inträffade så sent som den 30 juli 2008, då temperaturen var 26,2 grader. Samma dag var också den näst varmaste i landet genom tiderna, då 29,7 grader uppmättes på sydvästra Island. Läs mer om det här.
Fråga: Hur är islänningar i sättet?
Svar: Min erfarenhet är att de flesta är vänliga, hjälpsamma, nyfikna och pratglada.
Fråga: Finns mc donalds på island?
Svar: Nej, både McDonald's och Burger King har slagit igen. McDonald's stängde i höstas eftersom det blivit så dyrt att importera råvarorna. Ägaren startade i stället en inhemsk hamburgerkedja, Metro, som i princip är samma sak men med isländska råvaror. Vissa tycker att maten blivit bättre sedan dess, andra sämre. Någon brist på hamburgare behöver du inte oroa dig över - det finns massor av snabbmatsrestauranger och på varje bensinmack brukar det finnas åtminstone korv och hamburgare. Läs mer om McDonald's här.
Fråga: Finns det några speciella isländska högtider?
Svar: Island har en del helgdagar och högtider som inte firas i Sverige. Bland annat sumardagurinn fyrsti, första sommardagen, som infaller den första torsdagen efter den 18 april. Firandet har sitt ursprung i den fornnordiska kalendern som bara hade två årstider, sommar och vinter. Fyrsti vetrardagur, första vinterdagen, inträffar på lördagen mellan den 21 och 27 oktober. Verslunarmannahelgi, en folkfest i synnerhet på Västmannaöarna, äger rum första helgen i augusti, där de flesta butikerna är stängda på måndagen. Det här brukar vara den helg på året som många ger sig ut på landet för att festa, fira och campa. Den 17 juni firas Islands nationaldag, ett datum som valdes eftersom det var självständighetskämpen Jón Sigurðssons födelsedag. Blåmåndagen, dagen före fettisdagen, är bolludagur, då det gäller att stoppa i sig massor av bakverk. Fettisdagen är sprengidagur, då magen ska fyllas av saltkött och ärtor. Här kan du läsa mer om sumardagurinn fyrsti och här om traditioner kring julen.
Fråga: Hur ska man vara för att vara trevlig på island till exempel om man är på en resturang?
Svar: Det finns nog inga speciella knep, att visa intresse och vara vänlig räcker långt. Du förväntas inte lämna dricks på restaurang. Serviceavgiften ingår i priset, även om vissa förstås ger dricks ändå.
Fråga: Är det farligt att åka till Island nu?
Svar: Nej, det finns ingen anledning till oro. Om du bara är i Reykjavík kommer du kanske inte ens att märka vulkanutbrottet. Det enda området som fortfarande är avstängt är i direkt anslutning till platsen för utbrotten runt Eyjafjallajökull. Förbudet beror bland annat på att det finns giftig koldioxid och svaveldioxid i luften. Vulkanaska är förstås inget vidare för den som har andningssvårigheter, men i nuläget faller den över ett begränsat och glesbefolkat område söder och öster om vulkanen. Det eventuella utbrott från Katla som många fruktar kan visserligen orsaka översvämningar, men myndigheterna har stor erfarenhet och kunskap kring att hantera sådana händelser.
Fråga: Kommer ett EU-medlemskap att hjälpa Icesave-förhandlingarna och Islands ekonomi?
Svar: Frågan är tyvärr näst intill omöjlig att svara på då den innehåller så många osäkerhetsmoment. Ett par rimliga grundantaganden är att Island inte kommer att släppas in i EU utan att ta ansvar för insättningsgarantin i Icesave – det är åtminstone något som Nederländerna hotat med – samt att EU lär behöva tillåta omfattande undantag för det isländska jordbruket och fisket, annars är sannolikheten stor att islänningarnas intresse för medlemskap fortsätter att vara svalt och att det blir nej i den planerade folkomröstningen.
Islands mål i förhandlingarna är bland annat att få behålla skyddstullarna för import av matvaror som också produceras i landet, samt att inte släppa in andra fiskeflottor i den exklusiva ekonomiska zonen. Om vi leker med den kanske aningen orealistiska tanken att EU faktiskt skulle acceptera detta kan dessa två basnäringar fortsätta som tidigare men med något större utsikter till export av till exempel lammkött. Det borgar också för en viss ekonomisk stabilitet.
Om Island skulle gå med i EU utan den här typen av undantag - vilket kanske inte heller är helt realistiskt - kommer sannolikt delar av jordbruket (odling av grönsaker, uppfödning av gris och kyckling) att slås ut. Det betyder, åtminstone inledningsvis, möjligen högre arbetslöshet men också något lägre matpriser, vilket i sin tur skulle kunna bromsa inflationen och således förbättra ekonomin.
I och med att frågan ännu innehåller så många osäkerhetsmoment finns det just nu bara åsikter och gissningar i ämnet. Utan något förhandlingsresultat är det svårt att försöka analysera konsekvenserna av ett inträde i unionen. EU-motståndarna fruktar att flera basnäringar skulle slås ut, glesbygden avfolkas i ännu högre utsträckning och överfiske med arbetslöshet och sämre statsfinanser som följd. EU-anhängarna tror däremot på bättre exportmöjligheter, större tilltro till den isländska kronan och lägre priser vilket skulle gynna ekonomin.
Den som lever får se, som det brukar heta...
Fråga: Jag sökte efter en möblerad lägenhet att hyra I Reykjavik. Jag undrar om du kan rekommendera någon som hyr ut centralt for en kortare period: 15 Juli – 30 Augusti? Vi ar 2 lugna personer med behov av kök och internet.
Svar: Det bästa sättet är kanske att annonsera i någon av de stora dagstidningarna, Morgunblaðið och Fréttablaðið. Båda har också hyresannonser på webben. Leigulistinn (sajten är på isländska) och Rentus (också bara på isländska) är två av de största förmedlarna av hyreslägenheter. Leiguherbergi hyr ut lägenheter från en månad och längre i Reykjavík och Hafnarfjörður. Fosshótel Barón i Reykjavík hyr också ut lägenheter månadsvis.
Vill du fråga Islandsbloggen? Skriv din fråga som en kommentar till inlägget eller mejla till xislandsbloggenx@xgmail.comx - plocka bort alla x ur mejladressen.