onsdag 12 maj 2010

Här är misstankarna mot Kaupþing-cheferna

Förre Kaupþing-ordföranden Sigurður Einarsson är efterlyst av Interpol. Ingólfur Helgason väntas begäras häktad i dag och åklagaren vill belägga Steingrímur Kárason med reseförbud. Och i utredningen mot de brottsmisstänkta Hreiðar Már Sigurðsson och Magnús Guðmundsson talas det om närmast organiserad brottslighet inom banken.

Utredningen mot de tidigare toppcheferna inom Kaupþing fortsätter. Ett tjugotal personer har förhörts. Den förre styrelseordföranden Sigurður Einarsson, som är bosatt i Storbritannien, har inte svarat på åklagaren Ólafur Þ. Haukssons förfrågan. Nu är han efterlyst av Interpol.

Sigurður Einarsson kommenterar misstankarna och Interpol-efterlysningen i Fréttablaðið i dag:
"Jag är totalt förvånad över de senaste händelserna. ... Det är en stor överraskning att människor grips direkt när de kommer till landet. ... De här gripandena och häktningsbesluten är enligt min mening totalt grundlösa och jag tänker åtminstone inte delta självmant i det här spelet, som tycks ha satts i gång för att lugna folkets ilska."

Ingólfur Helgason och Steingrímur Kárason är i dag båda bosatta i Luxemburg. Ingólfur Helgason är tidigare vd för Kaupþing på Island och Steingrímur P. Kárason ansvarade för bankens riskbedömning, och driver också ett bolag ihop med Sigurður Einarsson. Det kan nu bli upp till brittiska domstolar att avgöra om Sigurður Einarsson ska utlämnas till Island.

Den misstänkta brottslighet som gör att de tidigare bankcheferna riskerar upp till åtta års fängelse ägde rum mellan 2005 och 2008. I häktningsbeslutet talas det om närmast planerad brottslighet, som påstås ha skett i samförstånd mellan topparna i företagsledningen.

Åklagaren begärde Hreiðar Már Sigurðsson och Magnús Guðmundsson häktade så att de inte skulle kunna påverka andra vittnen i utredningen. Att Hreiðar Már Sigurðsson häktades i tolv dagar och Magnús Guðmundsson i sju dagar beror på att Hreiðar Már Sigurðsson misstänks vara inblandad i mer omfattande brottslighet, och att förhören därför tar längre tid i anspråk.

Så här ser huvudmisstankarna mot Hreiðar Már Sigurðsson och Magnús Guðmundsson ut:

Misstänkt olaglig kurspåverkan:

Mellan juni 2005 och oktober 2008 köpte Kaupþing aktier i den egna banken till ett värde av 217 miljoner isländska kronor, vilket motsvarar 29 procent av aktiekapitalet. Handeln var mycket omfattande och svarade under månaderna före kraschen för upp till tre fjärdedelar av omsättningen på börsen i Reykjavík.
Enligt åklagaren handlade det om affärer som ägde rum för att skapa en bild av att efterfrågan på aktier i banken var stor. Syftet var att systematiskt blåsa upp aktiekursen, och därmed också själva tjäna på kursuppgången.

Brott mot bankerns interna regler:
Holt Investments, Kevin Stanfords och Desulo Tradings köp av aktier i Kaupþing ses som ett sätt att manipulera aktiemarknaden. Styrelsen misstänks ha beviljat stora lån för köp av aktier i Kaupþing, och utlåningen uppges ha skett i strid med gällande interna regler och styrelsen borde dessutom enligt åklagaren ha insett att affärerna stred mot bankens bästa eftersom säkerheterna var undermåliga.

Brott mot nödlagarna:
Kaupþing lånade efter att nödlagarna införts i början av oktober 2008 ut 260 miljoner euro till företag som krävdes på ökad säkerhet från Deutsche Bank. Delar av de 500 miljoner euro som Kaupþing fick som nödlån av Seðlabanki Íslands ska ha gått till en typ av utlåning som dessutom blev olaglig i samband med nödlagarna. Enligt Deutsche Bank finns det inga pengar att hämta hos de bolag som fick lånen beviljade. Förlusten hamnar alltså hos Kaupþings konkursbo.
Sigurður Einarsson, Hreiðar Már Sigurðsson och Magnús Guðmundsson ska enligt åklagaren ha godkänt lånen. På den här punkten omfattar utredningen också misstänkta bedrägerier och förskingring.

Försäljning av obligationer efter bankkraschen:
Efter att Kaupþing kollapsade ska obligationer i banken ha förts från Kaupþing och andra bolag i Luxemburg till Kaupþing på Island. Värdeminskningen hamnade därmed på Island i stället för i Luxemburg. Åklagaren misstänker att transaktionerna baserar sig på dokumentation som har förfalskats. Affären ska nämligen enligt misstankarna i själva verket ha genomförts efter kraschen, men i pappren hävdas att de ägt rum före kollapsen.

Misstänkt olaglig kurspåverkan:
Shejken Mohammed Bin Khalifa Al-Thanis köpte fem procent av aktierna i Kaupþing i september 2008 genom bolaget Q Iceland Finance. Köpet finansierades genom ett lån i banken. Ólafur Þ. Hauksson misstänker att syftet var att manipulera aktiekursen med en affär som var riskfri för köparen av aktierna.

Glitnirs konkursförvaltare fortsätter att försöka få loss pengar från tidigare huvudägaren Jón Ásgeir Jóhannesson. I en stämningsansökan vid New York State Supreme Court anklagas han samt flera andra toppchefer för att ha utnyttjat banken till att "fill their pockets and prop up their own failing companies".

Stämningen är totalt på över två miljarder dollar. Förutom Jón Ásgeir Jóhannesson stämmer konkursförvaltaren även förre styrelseordföranden Þorstein Jónsson, FL Groups vd Jón Sigurðsson, FL Groups styrelseordförande Ingibjörg Pálmadóttir, FL Groups vd Hannes Smárason, investeraren Pálmi Haraldsson och bankens förre vd Lárus Welding. Dessutom stämmer Glitnir revisionsbyrån Price Waterhouse Coopers eftersom revisorerna anses ha agerat försumligt när banken tömdes på pengar.

Enligt ett pressmeddelande från konkursförvaltarna har dessutom en domstol i London belagt egendomar tillhörande Jón Ásgeir Jóhannesson över hela världen med kvarstad. Bland de tillgångar som nu blivit frysta återfinns en lägenhet i New York som Jón Ásgeir Jóhannesson köpte för 25 miljoner dollar. Kvarstaden motiveras med misstanken om att Glitnir rånats inifrån av sina ägare.

Glitnir har tidigare även stämt huvudägarna Jón Ásgeir Jóhannesson och Pálmi Haraldsson, förre vd:n Lárus Welding och tre andra toppchefer på sex miljarder isländska kronor.

Uppdatering: Ingólfur Helgason häktas i sju dagar. Beslutet kommer att överklagas. Pálmi Haraldsson skriver i ett brev till Glitnir att anklagelserna mot honom är grundlösa.

Här kan du läsa mer om Kaupþing och här mer om Jón Ásgeir Jóhannesson.