
Islänningarna har i dag begränsade möjligheter att påverka vilka kandidater som väljs till alltinget och kommunerna. Det är möjligt att stryka en viss kandidat, men det har sällan gett resultat eftersom det krävs många överkryssningar för att rubba partiets egen rangordning.
Förslaget från justitieminister Ragna Árnadóttir gick ut på att valsedlarna skulle sakna rangordnade kandidater, och att väljaren skulle avgöra placeringen. Den som avstod från personvalet skulle då ge sin röst på partiets lista som fastställs efter interna provval.
Men tiden är för knapp för att hinna lagstifta om personval. Dessutom har Gröna vänstern invändningar mot förslaget, och vill enligt Fréttablaðið i stället ha rangordnade listor men med större möjligheter att påverka genom inkryssning och överstrykning. Partiet vill också att det rådgivande konstitutionella alltinget ska ta ställning till frågan. Något som väntas ske först till hösten.
Samband íslenskra sveitarfélaga tycker både att tiden är för knapp samt att möjligheterna att välja kandidater från olika valsedlar bör utredas. Ett beslut från alltinget om personvalet väntas tidigast i höst.
I vissa kommuner blir det dock personval av ett traditionellt slag. Där inga partier ställer upp röstar nämligen kommuninvånarna in individer i kommunstyrelsen. Förfarandet brukar främst röra mindre kommuner, men så blir i år fallet i hyfsat stora landsbygdskommuner som Langanesbyggð och Dalabyggð.
44,5 procent av Kópavogurborna vill att socialdemokraten Guðríður Arnardóttir blir ny borgmästare efter valet den 29 maj. Det visar en opinionsmätning utförd på uppdrag av Socialdemokraterna, rapporterar Vísir.
33,9 procent föredrar Självständighetspartiets Ármann Kr. Ólafsson, 14,6 procent Gröna vänsterns Ólaf Þór Gunnarsson och 7 procent Framstegspartiets Ómar Stefánsson.
I Kópavogur ställer dessutom Næst besti flokkurinn, Näst bästa partiet, upp i valet. Toppkandidat är skådespelaren Hjálmar Hjálmarsson. Partinamnet är förstås en blinkning till Bästa partiet i Reykjavík, och partierna har det gemensamt att även Näst bästa partiet är ett svar på den turbulens som varit i kommunstyrelsen den senaste mandatperioden med majoritetsskiften och anklagelser om omfattande korruption.
I Reykjanesbær ser Självständighetspartiet ut att behålla egen majoritet. 51,2 procent av kommuninvånarna hade lagt sin röst på partiet om det var val i dag, en nedgång med 5,1 procentenheter jämfört med valet 2006. Stödet räcker ändå till att knipa sex av elva mandat i kommunen. Det visar en opinionsundersökning utförd av Fréttablaðið.
Förra valet ställde Framstegspartiet och Socialdemokraterna upp med en gemensam lista som lockade var tredje väljare. Nu bryter partierna alliansen. Socialdemokraterna får enligt mätningen 26,4 procent och tre mandat och Framstegspartiet 10,3 procent och ett mandat. Gröna vänstern har stöd av 12,1 procent av befolkningen i Reykjanesbær, vilket räcker till ett mandat.
Även i Árborg - en kommun där bland annat Selfoss, Stokkseyri och Eyrarbakki ingår - ser Självständighetspartiet ut att kunna få egen majoritet. 48,4 procent av väljarsympatierna betyder att partiet skulle lägga beslag på fem av nio mandat i kommunstyrelsen.
Gröna vänstern får 19,9 procent och två mandat, Socialdemokraterna 19 procent och ett mandat, och Framstegspartiet 12,8 procent och ett mandat. I nuläget regerar dessa tre partier i kommunen med fem mandat mot Självständighetspartiets fyra.
I Akranes ser Socialdemokraterna ut att dubbla sina mandat i kommunfullmäktige från två till fyra. Mätningen ger partiet 40,1 procent av väljarsympatierna. Självständighetspartiet tappar två mandat och har stöd av 25,5 procent av väljarna. Gröna vänsterns 22,7 procent räcker också till två mandat medan Framstegspartiets 11,8 procent ger ett mandat. Liberalerna, som fick ett mandat i förra valet men där ledamoten senare hoppade över till Självständighetspartiet, ställer inte upp i kommunen i år.
Här kan du läsa mer om personvalet och här mer om Bästa partiet.