fredag 7 maj 2010

Kaupþing-chefer riskerar åtta års fängelse

Kaupþing-cheferna Hreiðar Már Sigurðsson och Magnús Guðmundsson greps i går misstänkta för ekonomisk brottslighet. De riskerar nu upp till åtta års fängelse för att bland annat ha påverkat aktiekursen genom skenaffärer. Héraðsdómur Reykjavíkur beslutar i dag om Hreiðar Már Sigurðsson och Magnús Guðmundsson ska häktas.

På begäran av åklagaren Ólafur Þ. Hauksson greps Hreiðar Már Sigurðsson och Magnús Guðmundsson under gårdagen. Hreiðar Már Sigurðsson infann sig självmant vid polisstationen vid Hlemmur i Reykjavík för förhör, och återvände för ett andra förhör under eftermiddagen. Magnús Guðmundsson förhördes en gång under gårdagen. Förhören avslutades vid 22-tiden lokal tid i går, men återupptogs med Hreiðar Már Sigurðsson under morgonen.

Ólafur Þ. Hauksson begärde i går under häktningsförhandlingen vid Héraðsdómur Reykjavíkur att Hreiðar Már Sigurðsson frihetsberövas i två veckor medan utredningen pågår. Ett besked om häktningen kommer vid lunch. Magnús Guðmundsson väntas begäras häktad i dag.

Brotten som de före detta Kaupþing-cheferna misstänks för kan ge upp till åtta års fängelse. Hreiðar Már Sigurðsson misstänks enligt ett pressmeddelande bland annat för brott mot aktiebolagslagen, olaglig kurspåverkan, dokumentförfalskning och förskingring.

Ólafur Þ. Hauksson ville i går inte kommentera gripandena. Utredningen sker i samarbete med finansinspektionen Fjármálaeftirlitið.

Hreiðar Már Sigurðsson, tidigare vd för Kaupþing, är bosatt i Storbritannien och var på tillfälligt besök i hemlandet när han kallades till förhör. Magnús Guðmundsson basar i dag över Banque Havilland i Luxemburg, en bank som skapades ur Kaupþings konkursbo i landet och som nu ägs av den brittiska Rowland-familjen. Magnús Guðmundsson var tillsammans med förre styrelseordföranden Sigurður Einarsson Hreiðar Már Sigurðssons närmaste män med ett mångårigt samarbete bakom sig.

Sigurður Einarsson väntas enligt uppgifter till Islandsbloggen kallas till förhör i nästa vecka. Han är liksom Hreiðar Már Sigurðsson bosatt i Storbritannien.

En av de affärer som misstänks ha ägt rum med syftet att påverka aktiekursen är enligt bekräftade uppgifter till Islandsbloggen shejken Mohammed Bin Khalifa Al-Thanis köp av fem procent av aktierna i Kaupþing i slutet av september 2008. Han köpte då 37,1 miljoner aktier i banken till ett pris av 690 isländska kronor per styck. Senare har det visat sig att Mohammed Bin Khalifa Al-Thani finansierade köpet genom ett lån i Kaupþing.

Ólafur Ólafsson, storägare i banken och personlig vän med shejken från Qatar, låg bakom affären. I maj förra året genomfördes en husrannsakan mot Ólafur Ólafssons sommarbostad på Snæfellsnes samt flera bolag med koppling till honom. Bland grannarna var han mest känd för att ta helikoptern mellan sommarhuset och hemmet i Reykjavík.

Ólafur Ólafsson är bosatt i Schweiz. Han har enligt uppgifter till Islandsbloggen inte kallats till några förhör i samband med den misstänkta brottslighet som nu lett till gripandet av Hreiðar Már Sigurðsson och Magnús Guðmundsson. Ólafur Ólafsson förhördes dock i anslutning till de undersökningar som gjordes förra våren. Han ska då ha förnekat att Mohammed Bin Khalifa Al-Thanis köp av Kaupþing-aktier var ett sätt att försöka manipulera marknaden.

Hreiðar Már Sigurðsson, Sigurður Einarsson och Magnús Guðmundsson tillhör också de före detta toppchefer som riskerar en rejäl skattesmäll. Dagarna före Kaupþing gick omkull avskrev nämligen banken lån till toppchefer som använts för att köpa aktier i den egna banken. Totalt rör det sig om 17,5 miljarder isländska kronor, där Hreiðar Már Sigurðsson och Sigurður Einarsson kan eftertaxeras med 2,6 miljarder kronor var och Magnús Guðmundsson 850 miljoner. Yfirskattanefnd har ännu inte tagit något beslut i skattefrågan.

Hreiðar Már Sigurðsson och Magnús Guðmundsson är de första toppcheferna som grips misstänkta för brott i samband med bankkraschen. I december förra året dömdes två fondförvaltare och börsmäklare anställda vid Kaupþing till åtta månaders fängelse för att ha försökt manipulera marknaden genom fejkade bud på Exista-aktier, ett bolag som var en av Kaupþings storägare.

I den parlamentariska krisrapporten fastslår utredarna att lån från Kaupþing höll finansmannen Robert Tchenguiz flytande. När Kaupþing kollapsade i oktober 2008 hade banken lånat honom nästan 300 miljarder isländska kronor fördelade på minst sex olika bolag. I maj 2008, när andra långivare krävde Robert Tchenguiz på större säkerheter, fick han tillåtelse att övertrassera sina konton i Kaupþing med 600 miljoner brittiska pund.

Robert Tchenguiz var en av storägarna i Exista. Det är inte känt om även dessa affärer ingår i utredningen mot Hreiðar Már Sigurðsson och Magnús Guðmundsson.

Uppdatering: Héraðsdómur Reykjavíkur går på åklagaren Ólafur Þ. Haukssons linje och häktar de före detta Kaupþing-cheferna. Hreiðar Már Sigurðsson frihetsberövas i tolv dagar och Magnús Guðmundsson i sju dagar. Troligtvis förs de till högsäkerhetsfängelset Litla-Hraun utanför Eyrarbakki. Båda häktningsbesluten kommer att överklagas till Hæstiréttur Íslands.

Enligt uppgifter till Islandsbloggen kan fler gripanden bli aktuella inom kort gällande Mohammed Bin Khalifa Al-Thanis köp av Kaupþing-aktier, som enligt åklagaren var ett försök att manipulera marknaden. Enligt uppgiftslämnaren finns det ännu inget beslut om att väcka åtal mot de två misstänkta.

Här kan du läsa mer om aktiebluffen och här kan du ladda ned krisutredningen.