fredag 28 maj 2010

Nya jordskalv djupt under Eyjafjallajökull

Jordskalven vid Eyjafjallajökull fortsätter och vissa rörelser i jordskorpan pågår alltjämt. Något nedfall av aska har inte rapporterats sedan i lördags, men Almannavarnir väntar åtminstone till på måndag med att eventuellt deklarera att utbrottet är avslutat.

Några nya explosioner vid Eyjafjallajökull har inte rapporterats sedan i tisdags. Alltjämt stiger en omkring två kilometer hög ångpelare ur kratern. Den är dock ljus och tycks enligt Veðurstofa Íslands inte innehålla några stora mängder aska.

Gårdagens jordskalv var svaga, men varierar kraftigt i djup. Vissa äger rum nära jordskorpan medan andra sker på två mils djup. Så djupa skalv skulle, om de ökar i frekvens, kunna betyda nytt inflöde av magma under Eyjafjallajökull. Rörelserna i jordskorpan är alltjämt svaga och glaciären fortsätter att sjunka tillbaka. Natten och morgonen var däremot mycket lugn vid Eyjafjallajökull.

Almannavarnir väntar åtminstone över helgen innan utbrottet möjligen förklaras vara över för den här gången. Eruptioner brukar vanligtvis ebba ut gradvis, medan Eyjafjallajökull plötsligt minskade i intensitet för att näst intill upphöra. En sådan snabb förändring kan förebåda att utbrottet återigen kan få ny kraft.

Något nytt nedfall av aska har inte noterats sedan i lördags. Men den vulkanaska som fallit ställer fortfarande till med problem. Sikten på sydkusten är ibland begränsad, och luften är på sina håll fortfarande mycket dålig.

Vid Eyjafjallajökulls fot var sikten i går mindre än 100 meter och där uppmättes 1 118 mikrogram föroreningar per kubikmeter luft. Gränsvärdet är 50 mikrogram. Umhverfisstofnun uppmanar därför lokalbefolkningen att använda skydd för ögon, näsa och mun på samma sätt som under asknedfall.

En satellitbild från Nasa visar hur mycket aska som finns i luften vid Eyjafjallajökull, trots att det nu nästan är en vecka sedan det senast kända nedfallet.

Gårdagens brittiska rapport om ett sannolikt nära förestående utbrott från Katla väckte mer uppmärksamhet i Sverige än på Island, vilket förmodligen säger en del om rapportens kvalitet. Geologen Páll Einarsson säger till Morgunblaðið att det förmodligen är Grímsvötn och Hekla som står närmast på tur för att eruptera och beskriver dem som "redo". Där har också viss aktivitet registrerats till skillnad från Katla. Vid Katla kan det även handla om mindre utbrott, vilket inte är lika sannolikt vid Hekla och Grímsvötn. De senare har dock troligtvis inte samma förstörelsekraft som ett stort utbrott vid Katla.

Turistnäringen har hittills gått miste om intäkter på omkring 1,5 miljarder isländska kronor på grund av vulkanutbrottet. Flygbolagen Icelandair, Iceland Express och Flugfélag Íslands har förlorat ungefär 1,3 miljarder, skriver Fréttablaðið.

Den osäkerhet som Eyjafjallajökull skapat har också påverkat bokningsläget negativt. Iceland Express har därför beslutat att skrota sommarens flyg mellan London och Akureyri.

Här kan du läsa mer om utbrottet vid Eyjafjallajökull.

Andra medier om utbrottet:
Vulkanutbrottet - "största pr vi haft": Aftonbladet
Vulkanaskan kostar världen miljarder: Travel News
Island satsar 40 miljoner på reklam: Travel News

Grafik: Veðurstofa Íslands
Foto: Nasa