lördag 1 maj 2010

Oden ger plats åt Eden i Hveragerði

Asatroutställningen Iðavellir i Hveragerði har gått i konkurs. Det gjorde också föregångaren Eden - men nu kan samma affärsidé vara på väg tillbaka in i lokalerna för att fylla dem med produkter från stadens växthus.

Eden var länge ett vanligt stopp under bussresor på södra Island. Växthusen gav turister en snabblektion i hur den geotermiska energin fungerar och att det även på Island går att odla exotiska frukter som bananer och apelsiner.

Men i december 2008 gick Eden i konkurs, och Sparisjóður Suðurlands tog över fastigheten. Den nya hyresgästen blev Dulheimar, ett företag som under namnet Auga Óðins ville skapa en utställning om asatron samt bjuda in till konserter och annan underhållning i fornnordisk anda.

Dulheimar hade tidigare fått bygglov för en byggnad på 4 000 kvadratmeter i Hveragerði. Men valet föll nu på Edens gamla lokaler. Allt som kunde associeras till den kristna tron rensades bort och gav plats åt asatron och vikingatiden. Planerna för Iðavellir var storslagna och skulle skapa många arbetstillfällen för lokalbefolkningen.

Så blev det inte. Enligt Fréttablaðið orkade företaget inte med månadshyran på 1,6 miljoner isländska kronor. Sparisjóður Suðurlands letar därför efter en ny hyresgäst som kan vara på plats redan inom en månad. Och det ser ut som att det blir en verksamhet liknande Eden - med mycket blommor, lite frukt, restaurang, minilivs och souvenirer.

Här kan du läsa mer om Eden och Auga Óðins.