lördag 1 maj 2010

Storföretagen säger nej till EU-medlemskap

En knapp majoritet av Islands största företag är emot EU-medlemskap. 54,4 procent av landets 300 största bolag säger nej till inträde i unionen. Det visar en opinionsmätning utförd av MMR på uppdrag av Viðskiptablaðið.

Storföretagen är alltså något mer positivt inställda till EU än den isländska allmänheten. 45,6 procent är för ett EU-inträde, medan 54,4 procent säger nej.

Undersökningen visar också att regeringen har ett svagt stöd hos storföretagen. 86 procent har inget förtroende för vänsterkoalitionen. Bland de bolag som omsätter mellan en och tio miljarder isländska kronor om året är stödet ännu svagare, bara 4,6 procent har förtroende för regeringen. Den rödgröna samlingsregeringen har flest anhängare inom de bolag som omsätter över tio miljarder. Där är 15 procent för regeringen.

Undersökningen omfattar Islands 300 största företag och skickades till 354 chefer. 56,8 procent av de tillfrågade svarade.

Lantbruket och fisket väntas bli de svåraste områdena att lösa i förhandlingarna om EU-medlemskap. Bændasamtök Íslands förutspår enligt Morgunblaðið att ett isländskt EU-inträde innebär en dödsstöt för uppfödningen av kyckling och gris. Däremot har lamm- och kobönder större förutsättningar att överleva.

Om Island inte beviljas undantag från EU:s regelverk kommer dagens stöd till jordbruket att upphöra. 76,3 procent av islänningarna vill enligt en opinionsmätning utförd av MMR att bidragen ska leva vidare. Mest positiv till det statliga stödet är landsbygdsbefolkningen.

60,3 procent av islänningarna vill folkomrösta om fiskekvotsystemet. Regeringen vill årligen återkalla fem procent av dagens kvoter för att sedan omfördela dem. Oppositionen är emot förslaget, och det är också Framstegspartiets och Självständighetspartiets väljare enligt undersökningen gjord av Fréttablaðið.

Även fisket är en nyckelfråga i de kommande förhandlingarna. Island har som mål att inte släppa in EU-fartyg i den egna exklusiva ekonomiska zonen, något som förmodligen kommer att bli svårt att uppnå.

Mer opinion: 69,7 procent av islänningarna vill enligt MMR att Island ska be det irakiska folket om ursäkt för att ha stöttat USA:s invasion i landet. 57,7 procent vill enligt Fréttablaðið inte lätta på miljökraven för storindustrin.

I Hafnarfjörður ser Socialdemokraterna att förlora den egna majoriteten i kommunen. I valet 2006 lade 54,7 procent av kommuninvånarna sin röst på partiet. Enligt en opinionsmätning publicerad i Fréttablaðið är stödet i dag bara 39,4 procent. Socialdemokraterna skulle dock kunna regera vidare med Gröna vänstern, som har stöd av 18,5 procent av väljarna.

Regera ihop med Gröna vänstern vill även Självständighetspartiet, som hade fått 34,9 procent av rösterna om det var val i dag, rapporterar Vísir. Framstegspartiet har stöd av 6,9 procent av väljarna vilket inte hade räckt till något mandat.

Här kan du läsa mer om opinionsläget på Island.