lördag 15 maj 2010

Två av tre män vill inte förbjuda striptease

Två av tre isländska män är emot förbudet mot striptease som införs den 1 juli. Det visar en ny opinionsmätning gjord av MMR.

I sommar tvingas strippklubbarna i Reykjavíkområdet stänga eller se till så att dansarna behåller kläderna på. Den 1 juli blir det nämligen förbjudet att erbjuda naken underhållning. Beslutet fattades av alltinget i mars, där 31 ledamöter röstade ja till förbudet, två avstod och 30 inte var på plats.

Förbudet har enligt opinionsundersökningen stöd av en majoritet av befolkningen. 54,1 procent är för lagen som stoppar striptease medan 45,9 procent är emot den. Skillnaderna mellan könen är dock stora. 67 procent av männen är emot förbudet, en åsikt som bara 24 procent av kvinnorna delar.

Även bland yngre, höginkomsttagare och landsbygdsbefolkningen finns en knapp majoritet för att inte införa förbudet.

Strippklubbsägarna har hotat med att stämma staten om förbudet blir verklighet. Eftersom staten har gett dem tillstånd för att driva verksamheten till ett visst datum borde de också få göra det. Dessutom rasar de över de ständiga kopplingarna mellan striptease och människohandel, prostitution, narkotikamissbruk samt misshandel som görs i debatten.

Regeringen har hittills avfärdat alla skadeståndskrav. Ingen av klubbägarna har ännu dragit frågan inför domstol.

Här kan du läsa mer om förbudet mot striptease.