onsdag 26 maj 2010

Utbrottet vid Eyjafjallajökull är inte över

Vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull är inte över. Flera mindre explosioner inträffade i kratern i går. Men aktiviteten är begränsad, och Eyjafjallajökull fortsätter att dra sig tillbaka.

Jarðvísindastofnuns experter flög över vulkanen i går och noterade flera mindre explosioner av aska i kratern. Det var de första explosionerna som registrerats sedan i söndags eftermiddag. Utbrottet vid Eyjafjallajökull är alltså inte över. Jordskalv på över två mils djup under glaciären kan också betyda att mer magma kan strömma in under glaciären.

Trots enstaka sprängningar var det ändå lugnt vid Eyjafjallajökull under gårdagen och natten. Luften präglas av svavellukt och blådisig vulkangas. Ovanför vulkanen finns en allt lägre pelare av ånga - i går knappt två kilometer - men den innehåller ingen synlig aska. Rörelserna i marken fortsätter enligt Veðurstofa Íslands att avmattas och Eyjafjallajökull sjunker ihop och drar sig tillbaka. Oron i marken var som störst samtidigt som jordskalven ägde rum, och var då mellan 0,5 och 1 Hertz.

Men jordskalven fick ny fart under gårdagen. De flesta var svaga och grunda, men några skalv utmärkte sig genom att ske på över två mils djup. Om de skulle öka i antal och magnitud skulle de kunna betyda att ny magma strömmar in under vulkanen.

Vegagerðin har börjat reparera vägen till Þórsmörk och skyddsvallarna vid Svaðbælisá. Längs med sydkusten finns stora mängder aska som behöver saneras. I går uppmanade polisen i Hvolsvöllur till försiktighet för den som reste på Sólheimasandur, eftersom virvlande aska gjorde sikten mycket dålig.

Luften i Hvolsvöllur har däremot varit god ända sedan utbrottet upphörde. I Vík í Mýrdal har dock gränsvärdena passerats både under söndagen och måndagen på grund av vulkanaska.

Här kan du läsa mer om utbrottet vid Eyjafjallajökull.