lördag 22 maj 2010

Vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull tappar kraft

Utbrottet vid Eyjafjallajökull har minskat avsevärt i styrka under veckan. Rökpelaren når inte längre lika högt och magmaflödet är omkring fem ton i sekunden. Men Veðurstofa Íslands utesluter inte att eruptionen kan få ny kraft.

Den senaste veckan har utbrottet vid Eyjafjallajökull minskat i omfattning. I går nådde rökpelaren från vulkanen som högst 3,5 kilometer, vilket bara är hälften mot vad som noterades förra helgen. Dessutom är askmolnet inte längre lika svart. Magmaflödet är knappt fem ton i sekunden. Det är på sin höjd en tjugondel av mängderna som uppmättes för en vecka sedan.

Produktionen av lava har upphört. Avsmältningen från Gígjökull är ytterst begränsad.

Det är tredje gången som utbrottet vid Eyjafjallajökull förlorar styrka. Men liksom tidigare vågar ingen dra några slutsatser om eruptionens varaktighet. Utbrottet har dock inte varit lika begränsat sedan det började den 14 april.

Blåskimrande ångor rapporterades i går från platser nära vulkanen. Under gårdagen var jordskalven vid Eyjafjallajökull både många och grunda, men däremot svaga. Rörelserna i jordskorpan är oregelbundna och inte särskilt kraftiga. Askprognosen för de kommande dagarna är att askan kommer att falla direkt söder om glaciären. I går rapporterades heller inget nedfall av aska.

Bændasamtök Íslands rapport om de 120 gårdar som ligger närmast vulkanen visar att både djur och människor har klarat sig förvånansvärt bra. Men det psykiska trycket är tufft för framför allt fårbönderna, där det myckna nedfallet av aska har gjort att många får humörsvängningar och känner sig nedstämda. De perioder då askan blåser åt andra håll stiger dock humöret. Många närboende oroar sig också för både sin egen, andras och djurens hälsa.

Arbetslösa i regionen kommer att få tillfälliga jobb med att rensa aska samt hjälpa får- och kobönder. Det gäller totalt ett sjuttiotal arbetstillfällen, uppger Vísir.

Hreinsitækni har spolat och sopat gatorna i Vík í Mýrdal, Skógar och Hvolsvöllur från vulkanaska. Vík í Mýrdal har sanerats tre gånger, och i Skógar rensades 60 kubikmeter aska - vilket motsvarar tio lastbilar - från ringvägen och vägarna till gårdarna i området, rapporterar Morgunblaðið.

Vulkanutbrottet har hittills kostat Icelandair mellan 700 miljoner isländska kronor och en miljard. Bokningsingången är fortfarande bara en fjärdedel av vad den var vid samma tid förra året, skriver Morgunblaðið.

Nammi har nu enligt Morgunblaðið sålt vulkanaska till 65 länder. På grund av den stora frågan säljs nu aska från Eyjafjallajökull både i en storförpackning om 1,7 kilo, samt i tio småburkar där innehållet i de olika burkarna är hämtat vid tio olika platser med en kilometers mellanrum.

Här kan du läsa mer om utbrottet vid Eyjafjallajökull.

Andra medier om utvecklingen på Island:
Kaupthing räknade på SEB och Swedbank: E24