fredag 18 juni 2010

Åklagaren: Shejk fick 50 miljoner för aktieköp

50 miljoner dollar. Så mycket pengar fick shejken Mohammed Bin Khalifa Al-Thani för att gå ut som köpare av fem procent av aktierna i Kaupþing. Åklagaren misstänker att affären var en bluff. DV har tagit del av telefonsamtal där shejkens belöning diskuteras.

När Mohammed Bin Khalifa Al-Thani gick in i Kaupþing i september 2008 var det en överraskande affär. Bankens aktier var på väg att störtdyka, men shejken sade sig ändå ha förtroende för bankens ledning och att den skulle hålla ut. Senare visade det sig att shejken inte betalade något för aktierna. Hela affären finansierades genom lån i den egna banken.

Åklagaren Ólafur Þ. Hauksson misstänker att köpet var ett sätt att försöka manipulera marknaden och öka aktiernas värde i en turbulent tid. Misstankarna får stöd av ett inspelat telefonsamtal som DV tagit del av. Där diskuterar två toppchefer inom internrevisionen och företagsavdelningen affären, och säger rakt ut att de 50 miljoner som Mohammed Bin Khalifa Al-Thani fick var belöningen för att han lånade sitt namn till affären. I själva verket stod enligt misstankarna storägaren Ólafur Ólafsson, förre vd:n Hreiðar Már Sigurðsson och Kaupþings Luxemburgchef Magnús Guðmundsson bakom det uppmärksammade köpet.

I telefonsamtalet sägs också att shejken lockades in i affären för att dölja att Ólafur Ólafsson stod bakom det bolag på Brittiska jungfruöarna som köpte aktierna. Idén ska ha kommit från "killarna i Luxemburg". De båda cheferna som diskuterar affären är i dag anställda vid Arion banki.

Affären ingår nu i Ólafur Þ. Haukssons brottsutredning mot flera tidigare toppchefer inom Kaupþing. Utöver misstänkt olaglig kurspåverkan finns också brott mot bankens interna regler, brott mot nödlagarna och förfalskning bland misstankarna. Hreiðar Már Sigurðsson och Magnús Guðmundsson riskerar nu upp till åtta års fängelse.

Ólafur Ólafsson förnekar i ett uttalande att shejk Mohammed Bin Khalifa Al-Thanis köp av bankaktier var en skenaffär. Han säger att hans enda uppdrag var att hjälpa shejken med Kaupþing-köpet och att han själv aldrig tjänat på affären.

Här kan du läsa mer om brottsmisstankarna mot Kaupþing-cheferna.