
Nederländerna anser att EU har ställt sig bakom den egna linjen i Icesave-dispyten. Och nu säger alltså David Cameron att förhandlingarna om EU-medlemskap är ett sätt att pressa fram ett avtal om Icesave. Men enligt Wall Street Journal vill han också gärna se Island som en medlem av unionen:
"This country should be a good friend to Iceland and a strong supporter of continued EU enlargement. ... But Iceland does owe the United Kingdom GBP 2.3 billion ... We will use the application process to make sure that Iceland meets its obligations because we want that money back."
Den isländska regeringen har länge kämpat för att ansökan om EU-medlemskap och Icesave-tvisten ska behandlas som två olika frågor. Den striden tycks nu vara på väg att gå förlorad. Förhandlingarna kommer inte att avslutas innan Island har skrivit på ett Icesave-avtal som Nederländerna och Storbritannien är nöjda med.
Ekonomiminister Gylfi Magnússon säger till Der Standard att några överläggningar inte har ägt rum sedan folkomröstningen den 6 mars. Island väntar alltjämt på att det finns en nederländsk motpart att förhandla med:
"Skadan, som orsakas av det här olösta problemet, är stor. Den försvårar alla våra beslut. Men jag hoppas på enighet när Nederländerna åter har en regering. Jag hoppas att det inte blir någon ytterligare folkomröstning. Om väljarna återigen skulle rösta nej vore det inga goda nyheter för vårt nationalekonomi. Jag vet heller inte om vår regering skulle överleva. Det vore en katastrof såväl för vår regering som för vår ansökan om EU-medlemskap."
Som EES-medlem tror inte Gylfi Magnússon att konsekvenserna av ett inträde i unionen skulle bli så stora. Island tillämpar redan stora delar av EU:s regelverk. Han förutspår att fisket blir den svåraste frågan att lösa i de kommande förhandlingarna:
"EU:s gemensamma fiskepolitik är säkerligen det mest omstridda avsnittet i förhandlingarna om medlemskap. Där har vi mycket att förlora. Islands fiskepolitik är nämligen mer framgångsrik än EU:s. Den uppfyller de två viktigaste målen: Ekonomiskt effektiv och ekologiskt hållbar. Det blir svårt att inom EU uppnå något bättre än vår politik."
Förhandlingarna om EU-medlemskap väntas börja i höst. Någon gång under 2012 väntas islänningarna få ta ställning till resultatet av förhandlingarna i en folkomröstning.
Här kan du läsa mer om EU och Icesave.