onsdag 9 juni 2010

Snæfellsjökull blir konstverk för miljön

Den snabbt smältande Snæfellsjökull ska sända hela världen ett budskap om klimatförändringarna. Den tyske ljuskonstnären Gert Hof ska tända glaciären i oktober. Bergljót Arnalds står för musiken som ska baseras på jökelns egna ljud.

Gert Hof är känd för ljusinstallationer på kända byggnader. I höst ska han för första gången alltså ta sig an en glaciär. Gert Hof säger till Fréttablaðið att Snæfellsjökull är en mystisk plats, delvis på grund av Jules Vernes bok Resan till jordens medelpunkt som tar sin början vid glaciären. Syftet är att få upp omvärldens ögon för den globala uppvärmningen:
"Det blir ett budskap till alla här på jorden att vi måste hantera den globala uppvärmningen. ... Jag kan i nuläget inte säga något om hur det här kommer att bli, men jag vill säga att Jules Verne var på väg till jordens medelpunkt. Jag själv, som konstnär, tillsammans med er, Islands befolkning, ska försöka att skicka ett budskap till himlen."

Bergljót Arnalds och Páll Ásgeir Davíðsson kom med idén att få Gert Hof till Island. Bergljót Arnalds komponerar musiken till installationen, som kommer att baseras på glaciärens egna ljud. Gert Hof säger sig ha funnit rätt omständigheter på Island:
"Vi behöver rätt människor och vi har rätt människor här. För det andra behöver vi de rätta politiska omständigheterna. Folket vill det här. För det tredje är det här en otroligt vacker plats. För det fjärde behöver verket ge det rätta budskapet som är hela jordens stora miljöproblem."

Páll Ásgeir Davíðsson vill att verket ska understryka vikten av gemensamt ansvar för planeten. Han tror också att det kan bidra till att förbättra bilden av Island efter finanskraschen och vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull:
"Det blir genialt för islänningarna att efter vulkanutbrottet på en glaciär på Island förvandla en annan glaciär i landet till ett konstverk."

Här kan du läsa mer om Snæfellsjökull.