fredag 25 juni 2010

Gratis turistbuss i Mosfellsbær

Gratis bussar skjutsar besökare mellan de största turistattraktionerna i Mosfellsbær. Det innebär att det blir smidigare att ta sig till berget Esjas fot och Halldór Laxness Gljúfrasteinn utan egen bil.

Mosfellsbær är en grannkommun till Reykjavík. Det går att ta sig hit med Strætós stadsbussar, men turerna till kommunens utkanter är få. Nu vill kommunen i samarbete med den lokala turistnäringen göra några av de främsta attraktionerna mer lättillgängliga.

Bussarna utgår från Lágafellslaug. Det blir fyra turer om dagen, 8.30, 10.30, 13.30 och 15.30. Anslutning finns till buss nummer 15 som går till centrala Reykjavík.

Bland stoppen finns bergen Helgafell och Esja, där det finns flera vandringsleder, Halldór Laxness-museet Gljúfrasteinn, campingplatsen Mosskógar och Álafossbúðin, en butik som är ett paradis för den som är på jakt efter en islandströja. Lederna vid Helgafell har nyligen förbättrats av kommunens scouter.

Det kommunala bussbolaget Strætó trafikerar Reykjavík och kranskommunerna. Resenärerna har aldrig varit så nöjda med lokaltrafiken som 2009, uppger Strætó i ett pressmeddelande.

I nuläget går det bara att betala kontant med exakta pengar på bussarna. Men i vinter kommer Strætó införa möjligheten att betala bussbiljetten ombord med kort, skriver Fréttablaðið.

Här hittar du tidtabell och linjekarta för Mosbus, här kan du läsa mer om Esja och här mer om de nya vandringslederna i Mosfellsbær.