tisdag 15 juni 2010

I dag blir Jón Gnarr borgmästare i Reykjavík

I dag tar Jón Gnarr formellt över som borgmästare i Reykjavík. Vilka frågor Bästa partiet kommer att driva tillsammans med Socialdemokraterna är ännu inte känt. Inte heller om Självständighetspartiet och Gröna vänstern accepterar de kommunala ordförandeposter som Bästa partiet har erbjudit dem. Men Jón Gnarr har redan lovat att bryta vallöftet att inte lyfta ett finger.

34,7 procent av Reykjavíkborna lade sin röst på Bästa partiet i kommunalvalet. Jón Gnarr valde att bilda koalition med Socialdemokraterna, men har sagt sig inte ha något emot de andra partierna. Självständighetspartiet och Gröna vänstern har också erbjudits ordförandeposter inom kommunen, men om de har tackat ja visar sig först i dag.

Före detta borgmästaren Hanna Birna Kristjánsdóttir tänker inte kandidera som ny vice ordförande i Självständighetspartiet. Morgunblaðiðs chefredaktör Davíð Oddsson uppmanar henne att också säga nej till Jón Gnarrs erbjudande - i en ledarartikel skriver han enligt Eyjan att posten inte handlar om mer än att eskortera skitfulla gäster från Höfði, samt att Bästa partiet och Socialdemokraterna än så länge bara har "talat i tungor".

Trots ett ännu starkare stöd i opinionsmätningarna kom valresultatet för Bästa partiet som en chock för de etablerade partierna. Jón Gnarr lyckades också förmedla en mycket positiv bild av partiet i media. Bara Självständighetspartiet var mer omskrivet med 200 artiklar och inslag, men av de 176 som handlade om Bästa partiet var 122 positiva och bara tre negativa och 51 neutrala. Mediarapporteringen om Självständighetspartiet dominerades också av positiva inslag, 91 stycken. 83 var neutrala och 26 negativa.

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Gröna vänstern hade svårare att komma ut i media med 132 respektive 96 inslag. 46 nyheter om Socialdemokraterna var positiva, 70 neutrala och 16 negativa. 38 artiklar om Gröna vänstern var positiva, 51 neutrala och 7 negativa. Det visar en undersökning gjord av Creditinfo.

Jón Gnarr gick till val på att fixa en isbjörn till familjeparken i Reykjavík. I helgen förverkligade några ungdomar vallöftet för en kort stund genom att stjäla en stor isbjörn från en butik och placera den i parken. Men stölden uppdagades snabbt och isbjörnen återlämnades.

Bästa partiet verkar heller inte få någon hjälp av drivisen med att ordna en billig björn till parken. Jón Gnarr vill nämligen gärna rädda ett djur som simmar i land genom att ge det ett nytt hem i Reykjavík. Havsisen närmar sig nu Hornstrandir, och Landhelgisgæslan varnar för is 25 sjömil norr om fastlandet.

Sommaren 2008 tog sig två isbjörnar i land på norra Island genom att driva på isflak från Grönland. Båda sköts strax efter att de simmat i land. Omständigheterna är desamma nu. Landhelgisgæslan flög över isen i går utan att observera några isbjörnar på väg mot Island.

Vallöftet om en isbjörn får alltså vänta ytterligare en stund. Men den som vill testa livet som Jón Gnarr behöver däremot inte vänta. Hótel Núpur nära Þingeyri har nämligen ordnat en särskild borgmästarsvit - det rum som var Jón Gnarrs när han som tonåring skickades till skolan i Västfjordarna. Sigurður Arnfjörð Helgason, som driver hotellet tillsammans med sin bror Guðmundur Helgason, säger till Bæjarins besta att han hoppas att Jón Gnarr gör ett återbesök:
"Vi har beslutat oss för att hyra ut Jón Gnarrs gamla punkrum och det blir billigare än andra rum. ... Utan tvekan finns det några som är intresserade av att bo i Jóns gamla rum. Han var punkare när han gick i skolan här och känd för att spotta i handflatan för att smörja tuppkammen. Sedan dess har det gått många år."

I dag har Jón Gnarr övergivit mohikanfrisyren. Men modellen Ásdís Rán Gunnarsdóttir tycker att borgmästaren kan bli ännu snyggare. Hon erbjuder sig också i DV att ansvara för hans utseende:
"Han är naturligtvis elegant precis som han är men det vore helt rätt att piffa till honom när han har fått en så bra post. Stilen måste passa jobbet. Jag skulle ge honom lite brunkräm och klä honom i Armani så att han blir en aning mer maffialik. Jag och Jón Gnarr skulle bli ett fantastiskt snyggt team. ... Jag tycker att det här är underbart och är säker på att han kommer att klara sig bra. Han är otroligt smart och vet precis vad han håller på med, även om det mesta som han säger är skämt."

Om Jón Gnarr lyder Ásdís Rán Gunnarsdóttirs råd visar sig i rådhuset i Reykjavík i dag när han tar över som borgmästare.

Här kan du läsa mer om Jón Gnarr och Bästa partiet.