måndag 7 juni 2010

Jón Gnarr borgmästare i ny koalition

På taket till ett miljonprogramshus i Breiðholt inleddes i fredags formellt samarbetet mellan Socialdemokraterna och Bästa partiet i Reykjavík. Jón Gnarr blir borgmästare och Dagur B. Eggertsson ordförande för stadsrådet.

Taket på Æsufell 4 har förmodligen inte tidigare varit platsen för någon presskonferens. Men det var här som Jón Gnarr valde att tillkännage att Socialdemokraterna och Bästa partiet har kommit överens om en koalition. Att välja ett hyreshus i Breiðholt bär med sig en egen symbolik. Stadsdelen har miljonprogramskaraktär och på vissa håll ganska dåligt rykte. Den ligger också i avlägsna 111 Reykjavík, en bra bit ifrån stadskärnan 101 Reykjavík. Jón Gnarr sade även att koalitionen inte ska sätta centrum först, även om en majoritet av de folkvalda bor där.

På taket till Æsufell 4 spelades dessutom delar av Bästa partiets kampanjvideo in. En bror till Jón Gnarr är vaktmästare i huset, och bor i kvarteret. Under ett sommarlov under gymnasieåren målade Dagur B. Eggertsson huset.

Idé- och diskussionssajten Betri Reykjavík har nu över 4 000 användare som har kommit med drygt 600 olika förslag om förbättringar i staden. Tanken är att Bästa partiet ska använda förslagen och omröstningarna som en utgångspunkt för överläggningarna med Socialdemokraterna.

Jón Gnarr tar formellt över som borgmästare den 15 juni. Vilka frågor koalitionen kommer att prioritera är inte klart, men några skattehöjningar är inte planerade.

En het potatis som hamnar på den nya majoritetens bord är det kommunala energibolaget Orkuveita Reykjavíkurs taxor. Enligt Fréttablaðið krävs det nämligen att priset för varmvatten höjs med 37 procent under de kommande fem åren. Ledningen hävdar att uträkningarna blev klara först efter valet, men socialdemokraten Sigrún Elsa Smáradóttir anklagar i DV Självständighetspartiet och Hanna Birna Kristjánsdóttir för att ha mörkat det obekväma beskedet inför valdagen, något hon tillbakavisar.

Hanna Birna Kristjánsdóttir funderar däremot alltjämt på att kandidera till vice ordförande i Självständighetspartiet, skriver Morgunblaðið. Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir valde att avgå efter offentliggörandet av krisutredningen, och hittills har alltingledamoten Ólöf Nordal meddelat att hon kandiderar. I nuläget finns det ingen utmanare till Bjarni Benediktsson om partiledarposten.

42 procent tänker rösta på Bästa partiet även i valet till alltinget om Jón Gnarr ställer upp. Det visar en okontrollerad nätundersökning utförd av Bylgjan. 10 procent har inte bestämt sig medan 49 procent inte avser att lägga sin röst på Bästa partiet.

Här kan du läsa mer om koalitionen mellan Bästa partiet och Socialdemokraterna, här mer om Breiðholt och här om Þorgerður Katrín Gunnarsdóttirs avhopp.