onsdag 16 juni 2010

Jón Gnarr ett steg närmare isbjörn i parken

Inför applåder, visslingar och fullsatta läktare valdes Jón Gnarr Kristinsson med nio röster av femton till ny borgmästare i Reykjavík. Bästa partiet vill tillsammans med Socialdemokraterna minska byråkratin genom att skrota flera nämnder och öka medborgarinflytandet.

Jón Gnarr konstaterade i sitt inledningsanförande att "ingen behöver vara rädd för Bästa partiet, eftersom det är Bästa partiet". Han berättade att han inte längre minns hur han fick idén till Bästa partiet eller om han verkligen menade allvar från början, och sade att partiet snarare är en idérörelse än ett konventionellt parti. Han jämförde Bästa partiet med muminpappan - det kanske inte alltid går att begripa sig på vad han säger, men det finns inget att vara rädd för.

I stället för partipolitik ska Bästa partiet ägna sig åt partýpolitik, att göra Reykjavík vackrare och roligare. Jón Gnarr förespråkar ett brett samarbete över partigränserna - något som blir tydligt i att även Självständighetspartiet och Gröna vänstern får ordförandeposter inom kommunen.

Jón Gnarr berättade vidare om hur lärarna dömt ut honom som en pajas i skolan, och att ingen kunde göra karriär på att vara en byfåne. Nu hade han lyckats föra ett parti fullt av galna förslag och glada idéer till makten i Reykjavík.

Men vägen dit har varit allt annat än rak. På kommunens hemsida presenteras Jón Gnarr även med smeknamnet Jónsi pönk, och vägen till borgmästarposten liknar onekligen ingen föregångares. Jón Gnarr hoppade av skolan tidigt, har jobbat som mentalskötare och taxichaufför, har monterat Volvo 240 på Torslandaverken och arbetat inom långvården i Hudiksvall, innan han i mitten av 1990-talet började göra sig ett namn som en av Islands både mest uppskattade och utskällda komiker.

Jón Gnarr blev också förmodligen den förste borgmästaren som avslutat ett inledningsanförande med att citera The Beatles: "All you need is love, love is all you need".

Hanna Birna Kristjánsdóttir, före detta borgmästare för Självständighetspartiet, valdes till ordförande för kommunstyrelsen, Gröna vänsterns Sóley Tómasdóttir till vice ordförande och Socialdemokraternas Björk Vilhelmsdóttir till andre vice ordförande.

Gunnar Helgi Kristinsson, professor i statsvetenskap vid Háskóli Íslands, säger till RÚV att beslutet att inte öronmärka de tunga posterna för den styrande majoriteten är banbrytande. Han tror också att Hanna Birna Kristjánsdóttir gör rätt som trotsar Davíð Oddssons uppmaning att tacka nej till ordförandeskapet:
"Jag tror att det är mycket klokt av Hanna Birna. Genom det skapar hon sig en särställning inom Självständighetspartiet med en helt annan stil än Självständighetspartiet haft tidigare. Dessutom visar hon att hon har mod att gå nya vägar inom politiken och jag anser att det inte kan göra annat än att stärka hennes ställning i framtiden."

I kommunrådet sitter nu Óttarr Ólafur Proppé och Elsa Hrafnhildur Yeoman för Bästa partiet, Oddný Sturludóttir för Socialdemokraterna, Hanna Birna Kristjánsdóttir och Júlíus Vífill Ingvarsson för Självständighetspartiet och Sóley Tómasdóttir för Gröna vänstern.

Gunnar Lárus "Dr. Gunni" Hjálmarsson blir ordförande för kommunaltrafikbolaget Strætó, Einar Örn Benediktsson för miljöbolaget Sorpa och Haraldur Flosi Tryggvason för energibolaget Orkuveita Reykjavíkur. Samtliga tillhör Bästa partiet.

I Bästa partiets och Socialdemokraternas program för de kommande fyra åren finns både satsningar och nedskärningar. Jón Gnarr överväger bland annat att införa góðan daginn-daginn, goddagdagen, där alla Reykjavíkbor ska le mot varandra och säga goddag. Äldre ska få en värdig tillvaro och inte dödas av tristess. Det ska bland annat ske genom att även äldre får "lekplatser" där generationer kan mötas. Och borgmästaren ska bli ett folkets ämbete med bland annat en öppen dagbok.

Koalitionen vill verka för ökad jämställdhet och att lyfta fram historiskt betydelsefulla kvinnor och deras insatser för Reykjavík. En särskild kvinnokväll ska arrangeras en gång om året där männen får sitta hemma. Stadens barn blir först att få njuta av gratisbad redan i sommar. Barn med andra modersmål ska få fortsatt undervisning både i isländska och modersmålet. Fordonstrafiken i stadskärnan ska begränsas, antalet eldrivna miljöbilar utökas, busstrafiken förbättras och Reykjavík verka för att locka ännu fler turister till staden.

Fem kommunala nämnder och råd läggs ned och de etiska reglerna för borgmästaren och kommunstyrelsen ska ses över. Kvartersråd ska ge medborgarna större inflytande över närmiljön. Arbetet med att skapa fler arbetstillfällen fortsätter på samma sätt som tidigare.

Bästa partiet och Socialdemokraterna tänker också inleda diskussioner med grannkommunerna om samgåenden. Reykjavík ska även samarbeta mer på planeringsstadiet med kommunerna på Reykjanes, Árborg och Borgarbyggð.

Koalitionen har ännu inte tagit ställning till om inrikesflygplatsen ska flyttas från Vatnsmýrin. Men utredningen av möjligheterna till spårtrafik mellan Vatnsmýrin och den internationella flygplatsen i Keflavík ska återupptas.

Och hur går det då med isbjörnen? Jón Gnarr har i alla fall inte glömt vallöftet. I programmet finns dessutom punkten att borgmästaren ska utse styrelseordföranden för Fjölskyldu- og húsdýragarðurinn. Att Jón Gnarr gärna ser en isbjörnsvän på posten är knappast en vild gissning.

Här kan du se webb-tv från valet av Jón Gnarr till borgmästare, här webb-tv från när Hanna Birna Kristjánsdóttir lämnade över nycklarna till borgmästarens kontor till Jón Gnarr och här kan du läsa mer om Bästa partiet.