tisdag 1 juni 2010

Nitton ministrar tvingas förklara sig

Ledningen för centralbanken Seðlabanki Íslands och finansinspektionen Fjármálaeftirlitið kommer att granskas av åklagare för misstänkt försumlighet i samband med bankkraschen. Dessutom har nitton ministrar fått ett brev där de uppmanas förklara sin eventuella roll i kollapsen.

En särskild nämnd om nio alltingsledamöter ansvarar för hanteringen av den parlamentariska krisutredningen där sju personer anklagades för försumlighet. Det blir upp till nämnden att besluta om någon av de sju ska ställas inför landsdomstol.

Nämnden har nu skickat vidare avsnitten gällande den tidigare centralbanksledningen, Davíð Oddsson, Ingimundur Friðriksson och Eiríkur Guðnason, samt chefen för finansinspektionen, Jónas Fr. Jónsson, till åklagare. Det blir visserligen upp till nämnden att besluta om de utpekade ska ställas inför rätta, men åklagare får nu möjlighet att se över misstankarna, skriver Vísir.

Samtliga ministrar, som varit statsråd någon gång från den 1 januari 2007 och framåt, har fått ett brev av nämnden där de uppmanas att förklara sitt agerande i samband med finanskraschen enligt vad som framkommer i krisrapporten. Det rör sig om totalt nitton ministrar som ska svara senast den 8 juni, rapporterar Fréttablaðið.

Förhoppningen är att beslutet om att eventuellt ställa tidigare ministrar och ämbetsmän ska komma före hösten.

Utredningen mot före detta toppchefer inom Kaupþing fortsätter. Magnús Guðmundsson, Hreiðar Már Sigurðsson, Ingólfur Helgason och Steingrímur Kárason, som tidigare suttit häktade respektive belagts med reseförbud, är inte längre belagda med några restriktioner. Åklagaren Ólafur Þór Hauksson valde att inte begära någon förlängning av reseförbudet.

Här kan du läsa mer om brottsmisstankarna mot tidigare Kaupþing-chefer och här om krisutredningen.