
I helgen ökade aktiviteten vid Eyjafjallajökull till de högsta nivåerna på två veckor. Då registrerades också den första magman som nått kratern på samma tid. Mindre mängder vulkanaska noterades också, och underströk därmed att Eyjafjallajökull snarare slumrar än sover.
Sedan dess har aktiviteten vid Eyjafjallajökull fortsatt på samma sätt. Några timmar av intensiva rörelser i jordskorpan och enstaka, grunda och svaga jordskalv följs av timmar av lugn. Några nya inskott av magma har inte skett.
Vulkanen följer hittills mönstret från utbrottet som ägde rum mellan 1821 och 1823, som pågick av och till under nästan ett och ett halvt år.
Veðurstofa Íslands fortsätter att följa läget vid Eyjafjallajökull, men vågar inte förutsäga utbrottets nästa steg. När aktiviteten minskade snabbt för två och en halv vecka sedan var det osannolikt att det rörde sig om ett totalt stopp - vanligen avtar aktiviteten under en längre tid i stället för nästan omedelbart. Men det som nu sker vid Eyjafjallajökull kan lika gärna vara vulkanens dödsryckningar som inledningen till en ny fas på utbrottet.
Väster om den stora kratern har en ny krater bildats. Hit strömmar magma som exploderar i form av aska. Mängden vulkanaska är dock mycket begränsad och den har inte spridit sig bort från själva glaciären. I den stora kratern produceras stora mängder ånga som dock innehåller ytterst lite aska. Ångpelaren har som mest nått sex kilometers höjd.
Vid Eyjafjallajökulls fot hörs emellanåt åter vulkanens mullrande ljud. Vid Katla är det däremot lugnt.
I veckan börjar arbetet med att så gräs på ett 40 kvadratkilometer stort område söder om Eyjafjallajökull. Gräset ska binda askan till marken och minska problemen med vulkanaska som blåser omkring och försvårar sikten i det område som drabbats av det största nedfallet. Totalt har aska fallit över 4 000 kvadratkilometer. Kostnaden uppgår till 100 miljoner isländska kronor, skriver Fréttablaðið.
Här kan du läsa mer om utbrottet vid Eyjafjallajökull och här mer om vilka vulkaner som kan vara på väg att eruptera inom de närmaste åren.