tisdag 8 juni 2010

Nytt bolag vill flyga till Västmannaöarna

Flyget till Hemön upphör inte när Flugfélag Íslands skrotar sträckan. Flugfélagið Ernir köper ett nytt plan för rutten och börjar flyga från Reykjavík i början av augusti.

Den 21 juli börjar färjan Herjólfur segla från Landeyjahöfn i Bakkafjöru till Hemön. Det krymper dagens restid på två timmar och fyrtiofem minuter från Þorlákshöfn till en halvtimme.

Samtidigt försvinner det statliga stödet till flygtrafiken mellan Reykjavík och Hemön. Flugfélag Íslands upphör då med trafiken eftersom bolaget inte anser att det finns ekonomisk bärkraft i linjen. Bidraget uppgick under 2009 till 124 miljoner isländska kronor. Antalet passagerare har ökat stadigt - från knappt 20 000 under 2006 till 34 000 förra året.

Elliði Vignisson, borgmästare på Västmannaöarna, har protesterat mot nedskärningarna utan att få gehör. Kommunen vill behålla även flygtrafiken. Visserligen blir färjeöverfarten betydligt snabbare och turtätheten ökar, men Bakkafjöru är också avsevärt längre bort från Reykjavík än Þorlákshöfn.

Flugfélagið Ernir flyger i dag från Reykjavík till Höfn, Sauðárkrókur, Gjögur och Bíldudalur. Nu har bolaget beställt ett nytt flygplan för att börja trafikera Hemön. Planet har plats för 19 passagerare och ska förhoppningsvis kunna sättas i trafik i början av augusti.

"Nu ska vi försöka göra det här på affärsmässiga grunder", säger Hörður Guðmundsson till Fréttablaðið.

Bolaget siktar på tre till fyra turer dagligen under sommaren, och två till tre under lågsäsong. De dyraste biljetterna kommer att kosta omkring 8 000 isländska kronor.

Kommunen välkomnar intresset. Men Elliði Vignisson vill också se fler färjeturer. I nuläget tänker staten ge bidrag till 1 360 turer om året. Kommunen vill plussa på ytterligare 125 turer. Det skulle garantera fyra färder i varje riktning året runt. Den tidigaste färjan skulle då även mellan oktober och april anlända till Hemön vid 9.30 i stället för 13.00. Elliði Vignisson skriver enligt Vísir i en promemoria att det skulle ge betydligt större möjligheter för utbyte och samarbete både inom näringslivet och den offentliga sektorn.

Att öka antalet turer till 1 485 kostar 18 miljoner isländska kronor. Kommunen Vestmannaeyjabær och rederiet Eimskip är överens om att utöka trafiken om staten skjuter till en tredjedel av beloppet.

Beställningen av en ny färja har skjutits upp på grund av finanskrisen. Kommunikationsminister Kristján L. Möller sade nyligen i alltinget att det kan bli aktuellt att ta upp frågan nästa höst.

Här kan du läsa mer om den nya färjetrafiken.