tisdag 1 juni 2010

Rekordmånga blankröstare i valet på Island

Aldrig tidigare har så många islänningar röstat blankt. Och samtliga fyra etablerade partier förlorar väljare. Det är facit av årets kommunalval.

Att förtroendet för de etablerade partierna sviktar märks inte bara på framgångarna för uppstickare över hela landet. Nästan 10 000 röstade blankt i lördags, vilket motsvarar 6,4 procent av rösterna. I kommunalvalet 2006 var 2,4 procent av valsedlarna blanka.

Flest blankröstare återfinns i Hafnarfjörður, där 13,6 procent gick till vallokalen för att lämna in en blank valsedel. Även i Álftanes och Árborg röstade nästan var tionde blankt. Värt att notera är att i de tre kommunerna ställde bara tidigare etablerade partier upp i valet.

I Hafnarfjörður var valdeltagandet bara 55 procent. Resten stannade alltså hemma eller röstade blankt.

Samtliga fyra stora partier förlorade väljare i lördags. Liksom i Reykjavík är Socialdemokraterna valets stora förlorare även utanför huvudstaden. I kommunalvalet fick partiet enligt Fréttablaðið i snitt 22,1 procent av rösterna. Det är åtta procentenheter färre än kommunalvalet 2006 och alltingsvalet 2009.

Självständighetspartiet snittar 37,4 procent av rösterna - 4,2 procentenheter sämre än 2006, men däremot betydligt bättre än 2009 års katastrofval där partiet bara fick 23,7 procent av rösterna.

Framstegspartiet gör sitt sämsta kommunalval någonsin med i snitt 10,9 procent av rösterna, en procentenhet sämre än 2006 och fyra procentenheter sämre än 2009. Toppkandidaten i Reykjavík, Einar Skúlason, skriver i Pressan att medlemmar med uppdrag för partiet i stället valt Självständighetspartiet för att inte riskera en bortkastad röst. Han uppmanar nu dem att lämna partiet fullt ut.

Även Gröna vänstern backar. I år fick partiet i snitt 9,6 procent av rösterna, tre procentenheter sämre än i kommunalvalet 2006 och långt ifrån det historiskt starka alltingsvalet 2009 då 21,7 procent av islänningarna lade sin röst på partiet.

I Reykjavík ströks namn eller ändrades ordningen på 6 915 valsedlar. 4 471 av dessa röster gick till Självständighetspartiet. 971 personer ändrade något på sina röster på Socialdemokraterna, 904 på Bästa partiet, 475 på Gröna vänstern och 61 på Framstegspartiet. Räkningen av vilka kandidater som strukits är inte klar, men antalen räcker inte för att påverka vilka som valts in i kommunstyrelsen.

I grannkommunen Kópavogur ändrades 1 745 valsedlar. 85 procent av dessa tillhörde röster på Självständighetspartiet, där förre borgmästaren Gunnar Birgisson och nuvarande toppnamnet Ármann Kr. Ólafsson var de som kryssades över mest. Även i Akureyri var Självständighetspartiets listor de mest kryssade.

Totalt valdes 320 män och 192 kvinnor in i landets kommunstyrelser. Andelen kvinnor ökar enligt Jafnréttisstofa med 1,5 procentenheter till 37,5 procent, men på valsedlarna var 46,8 procent kvinnor.

I de 54 kommuner där flera partier ställde upp är andelen kvinnor 40,5 procent, och i de fyra kommuner där bara ett parti gick till val tar kvinnorna 45 procent av platserna. Den lägsta andelen kvinnor, 35 procent, återfinns i de arton kommuner där direkta personval ägde rum eftersom inga partier kandiderade.

Män är i majoritet i 65 av 76 kommuner, medan fler kvinnor än män finns i elva kommunstyrelser. I Akrahreppur finns Islands nu enda enkönade kommunstyrelse. Där representerar fem män befolkningen.

Samtalen mellan Bästa partiet och Socialdemokraterna i Reykjavík fortsatte i går och väntas enligt Morgunblaðið ta hela veckan. Óttarr Proppé leder samtalen med socialdemokraten Dagur B. Eggertsson för Bästa partiets räkning. Ett krav är att Jón Gnarr blir borgmästare. Gröna vänstern är inte aktuella för ett samarbete eftersom Bästa partiet inte vill få "regeringen i famnen", uppger DV.

Einar Örn Benediktsson, nummer två på Bästa partiets lista, sade till Stöð 2 i söndags att Sigur Rós-sångaren Jón þor "Jónsi" Birgisson är ett presidentämne om partiet bestämmer sig för att ge sig in i rikspolitiken. Själv säger han till Vísir att han inte ger sig inte in i förhandlingarna med Socialdemokraterna:
"Det finns 30 personer på vår lista. Det har antytts att vi skulle vara galningar men vi har en armé av folk omkring oss som också deltar i det här. Det är inte något som vi tänker skaka fram ur tomma intet."

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Reykjavík.