
Förra årets alltingsval var en katastrof för Självständighetspartiet. 23,7 procent av rösterna var inte bara ett historiskt uselt väljarstöd. Det var också första gången i republiken Islands historia som Självständighetspartiet inte blivit största parti.
Men resultatet i folkomröstningen om Icesave och ett förhållandevis starkt väljarstöd i Reykjavík och andra storkommuner i vårens kommunalval har åter vänt stämningen. Att Självständighetspartiet även kommer att försöka utnyttja opinionen och misstron mot EU är därför att vänta.
Vid 2009 års landsmöte röstade en majoritet av deltagarna för att närma sig EU genom dubbla folkomröstningar - en första skulle hållas för att se om folket ville inleda förhandlingar om EU-medlemskap, och om svaret blev ja skulle sedan en andra äga rum när inträdesvillkoren stod klara.
Men i alltinget röstades den borgerliga oppositionens EU-linje ned, och Självständighetspartiets hållning med dubbla folkomröstningar har redan blivit inaktuell. Däremot växer EU-motståndet. I en färsk opinionsmätning ville 58 procent dra tillbaka ansökan om medlemskap, och i en okontrollerad webbmätning gjord av Bylgjan säger 58 procent nej till EU medan 11 procent säger ja och 30 procent vill vänta med att ta ställning tills det står klart vad ett medlemskap innebär för Islands del.
Alltingsledamoten Unnur Brá Konráðsdóttir stod bakom den motion som i sista minuten ville dra tillbaka Islands ansökan om EU-medlemskap. Hon kommer enligt Vísir inte att lägga något sådant förslag vid landsmötet, men väntar sig att andra kommer att göra det. Och sannolikheten är stor att det finns en majoritet för ett tillbakadragande.
Hittills finns det bara två kandidater till partiets topposter. Bjarni Benediktsson hoppas få nytt förtroende som ordförande och Ólöf Nordal är den enda som har aviserat att hon vill väljas till vice ordförande efter den avhoppade Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir.
Förra året utmanades Bjarni Benediktsson av Kristján Þór Júlíusson som fick 40 procent av delegaternas röster. Nu verkar det inte som att han ställer upp. Liksom Ólöf Nordal kommer han från Norðausturkjördæmi, vilket kan vara en nackdel. Dessutom gjorde Självständighetspartiet ett svagt val både till alltinget och kommunen i hemstaden Akureyri.
Någon motkandidat till Ólöf Nordal har heller inte trätt fram. Reykjavíks populära före detta borgmästare Hanna Birna Kristjánsdóttir räddade visserligen ett hyfsat valresultat, men fick ändå se sig besegrad av Jón Gnarrs Bästa partiet. Rykten gör gällande att hon så småningom siktar på ordförandeposten, men inte vill riskera en förlust och därför väntar på ett bättre tillfälle.
En av Självständighetspartiets mest framträdande EU-kritiker, Pétur Blöndal, råkade i rejält blåsväder i veckan. När han tillfrågades av Vísir om de tre miljoner isländska kronor han fick i bidrag till sin personvalskampanj inför alltingsvalet 2007 sade han att uppdraget som folkvald var förnedrande, dåligt betalt och att han dessutom hängdes ut "som en brottsling". Därför övervägde han enligt Vísir också att lämna parlamentet:
"Varje gång som jag kandiderar överväger jag om jag ska fortsätta med de här galenskaperna eftersom det är människoförnedring att hålla på med det här. Särskilt eftersom man på förhand stämplas som brottsling. Jag överväger nästan att bara sluta. Sedan skulle man försöka få vanligt folk in i tinget där det inte betalas efter utbildning eller erfarenhet. Jag får inget betalt för min utbildning, åtta års universitetsutbildning, och har betalat åtta miljoner för att få det här jobbet. Det är galet."
Uttalandet väckte starka reaktioner. En alltingsledamot tjänar 520 000 isländska kronor i månaden, vilket är nästan dubbelt så mycket som den genomsnittlige islänningen.
Pétur Blöndal förklarade det kontroversiella uttalandet med att han inte förstod att det rörde sig om en intervju utan om en journalist som sökte bakgrundsinformation. Han stod dock fast vid åsikten om att arbetet som alltingsledamot inte alltid bär med sig den värdighet som ämbetet borde.
Landsmötet börjar i morgon 16.00 isländsk tid (18.00 i Sverige) och sänds direkt på Självständighetspartiets hemsida. Även Socialdemokraterna och Gröna vänstern har möten i helgen.
Uppdatering: Ólöf Nordal utmanas av Lára Óskarsdóttir till posten som vice ordförande.
Här kan du läsa mer om Island och EU.