söndag 6 juni 2010

Strid om skitsak i Garðabær och Hafnarfjörður

Grannkommunerna Garðabær och Hafnarfjörður har hamnat i en riktig skitkastning. Befolkningen i Garðabær går nämligen på toaletten på Hafnarfjörðurs bekostnad. Men Garðabær vill inte betala.

De senaste åren har kommunstyrelsen i Hafnarfjörður förgäves försökt få grannkommunen Garðabær att betala för användning av det kommunala avloppssystemet i Hafnarfjörður. Det rör sig om flera stora butiker som ligger i utkanten av Garðabær men använder sig av Hafnarfjörðurs avlopp.

Den som går på toa på Ikea gör det i Garðabær, men avloppet tillhör alltså Hafnarfjörður. Kommunens totala kostnader för avlopp och reningsverk är fyra miljarder isländska kronor. Hafnarfjörður vill att Garðabær gör rätt för sig för de fem senaste åren - men någon summa är inte fastställd.

"Det är naturligtvis en skitsak. ... Garðabærborna går på toaletten på Hafnarfjörðurbornas bekostnad", säger Ingimar Ingimarsson till Vísir.

Han är en av de nämndledamöter i Hafnarfjörður som vill ha ersättning från Garðabær. Frågan har nämligen hamnat hos politikerna sedan kommunernas tjänstemän misslyckats att nå en kompromiss. Garðabær har hittills avvisat Hafnarfjörðurs mångmiljonkrav. Avloppsfrågan luktar dessutom allt sämre i Hafnarfjörður, eftersom allt fler kommersiella lokaler i Garðabær nyttjar grannkommunens infrastruktur.

Garðabær vill lösa problemet genom att på något sätt ta ut en avgift från hyresgästerna som ska slussas vidare till Hafnarfjörður. Men kommunen tycker också att det är underligt att Hafnarfjörður bara inte skickat en räkning, skriver Vísir.

Hafnarfjörður har däremot löst en annan toalettrelaterad knipa. Ett bidrag på en miljon isländska kronor från Ferðamálastofa innebär att en byggnad med fyra toaletter avsedda för besökare placeras vid de heta källorna vid Seltún i Krýsuvík. Bidraget slussas enligt ett pressmeddelande vidare till Reykjanesfólkvangur som ska se om toaletterna.

Här kan du läsa mer om Krýsuvík.