onsdag 30 juni 2010

Tog i lava med händerna - fick brännskador

Midsommarhelgen är en tradition för vandrarna mellan Skógar via Fimmvörðuháls till Þórsmörk. Men alla går inte leden med den respekt den förtjänar. I helgen fick en kvinna brännskador på händerna sedan hon plockat upp en glödande lavaklump.

Vulkanutbrottet vid Fimmvörðuháls upphörde den 11 april. Strax därpå öppnade sig flera nya kratrar direkt under Eyjafjallajökull där lava och aska strömmade ut.

Sedan dess har det varit lugnt vid Fimmvörðuháls. Men lavatäcket är poröst och på flera håll syns alltjämt glödande magma. Bara centimeter under jordskorpan är det fortfarande flera hundra grader varmt.

Att området vid den gamla kratern fortfarande är farligt fick två vandrare erfara under midsommarhelgen. En man satte sin vandringsstav av aluminium i ett hål där glödande magma syntes. Staven blev snabbt het och började smälta. En kvinna tog upp en till synes sval lavaklump med händerna - men tvingades snabbt släppa den eftersom lavan alltjämt glödde innanför det svarta skalet. Hon fick lindriga brännskador.

Ferðafélagið Útivist ordnade en vandring över passet vid Fimmvörðuháls under helgen. Föreningen har också märkt ut en ny led vid platsen för vulkanutbrottet.

Somliga tycks dock föredra Landmannalaugar framför Þórsmörk. Där har nästan ingen vulkanaska fallit, och fotbolls-VM påverkar besökarna mer än askan.

"Tälten blir fler varje dag", säger Arnar Ásgrímsson till Morgunblaðið.



Även det brittiska motorprogrammet "Top Gear" besökte Fimmvörðuháls. Att en specialutrustad bil körde på lavan väckte uppmärksamhet - inte bara för att det var spektakulärt, utan också förbjudet. All åkning utanför vägar är nämligen förbjuden på höglandet. Programmet sändes i söndags, och du kan se inslaget från Eyjafjallajökull ovan.

Regeringen beslutade nyligen enligt ett pressmeddelande att bidra med 791,7 miljoner isländska kronor till återuppbyggnaden efter utbrottet. Pengarna ska täcka de extrakostnader som drabbat myndigheter och kommuner, men också till sanering och andra reparationsarbeten.

Utbrottet vid Eyjafjallajökull fortsätter att slumra, och det finns inga tecken på att det är på väg att vakna åter även om det inte kan uteslutas. De senaste dagarnas jordskalv i området har varit få och grunda och rörelserna i jordskorpan är begränsade.

Det senaste utbrottet började den 19 december 1821 och slutade i januari 1823. Det var förhållandevis litet och låg nere under långa perioder. Den mest intensiva fasen inträffade under sommaren 1822. Ångpelaren låg dock kvar över vulkanen tills Katla erupterade i juni 1823. Eruptionen 1612 varade däremot sannolikt bara i tre dagar.

Två målningar, båda förmodligen från 1822, visar att utbrottet under juni och juli tycks ha haft ett liknande förlopp som under den mest intensiva fasen i år. Erik Bruuns akvarell - som visar Eyjafjallajökull sedd från Hemön - visar att vulkanaskan spred sig på samma sätt som i våras. Det antyder även Graahs kartbild som publicerades 1823. Även här visas den erupterande Eyjafjallajökull från Hemön.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull.

Foto: Landhelgisgæsla Íslands