
Affären godkändes den 7 oktober 2008. Byr lånade ut 1,1 miljarder isländska kronor till Exeter Holding för att köpa 1,8 procent av aktierna i banken. Lånet utbetalades i två omgångar, i oktober och december 2008.
Aktierna i Byr blev snabbt värdelösa. Därmed försvann också säkerheten för lånet. I april stod det klart att staten tvingas ta över banken eftersom flera fordringsägare motsatte sig rekonstruktionsplanen där det bland annat ingick att 80 procent av skulderna skulle skrivas av.
Säljare av Byraktierna till Exeter Holding var MP Banki. Men försäljningsuppdraget kom från ett bolag kontrollerat av Jón Þorsteinn Jónsson, tidigare styrelseordförande i Byr, och Ragnar Zophonías Guðjónsson, tidigare sparbankschef i Byr. I praktiken var det alltså toppchefer inom Byr som sålde aktier i den egna banken till ett bolag, Húnahorn, som lånade till köpet genom Byr med aktierna som säkerhet.
Aktierna hamnade hos ombudet MP Banki sedan ägarbolaget Húnahorn inte hade tillräcklig säkerhet för att förnya det lån som aktierna köpts för. Även det köpet hade aktierna som säkerhet. När kursen rasade i samband med bankkollapsen fanns det ingen annan utväg för Húnahorn än att sälja innehavet.
Jón Þorsteinn Jónsson och Ragnar Zophonías Guðjónsson åtalas nu tillsammans med MP Bankis tidigare vd Styrmir Þór Bragason för ekonomisk brottslighet. Brotten kan ge mellan två och sex års fängelse.
Åklagaren Ólafur Þór Hauksson anser att det är uppenbart att de åtalade gynnade sig själva på Byrs bekostnad, och att affären orsakade stor skada för bankens ekonomi. Samtliga tre har därmed enligt åklagaren gjort sig skyldiga till trolöshet mot huvudman.
Ytterligare elva personer har utretts som misstänkta för delaktighet i affären, men åklagaren anser inte att bevisningen räcker till åtal mot några utöver Jón Þorsteinn Jónsson, Ragnar Zophonías Guðjónsson och Styrmir Þór Bragason.
Enligt DV ska även bolaget Icecapital ha sålt aktier på samma sätt, ett beslut som också godkändes av Byrs ledning den 7 oktober 2008.
Byr kräver nu de tre åtalade på skadestånd för de förluster som banken gjorde på affären. Ingen av de tre brottsmisstänkta arbetar i dag inom Byr. Bankens vd Jón Finnbogason säger i ett uttalande att de åtalade offrat Byrs ekonomi:
"Det är viktigt att vi ser tillbaka och gör rent framför vår egen dörr och förstår vad som gick snett. I det här fallet, där vi förlorade stora summor i samband med det omnämnda lånet, ser vi att vi har varit offer. Skadeståndskravet som nu har lagts fram är ett led i den processen."
Samtliga tre åtalade nekar till anklagelserna.

De tre senare har stämts av Glitnirs konkursbo på över två miljarder amerikanska dollar. Konkursförvaltaren anser att de har agerat försumligt och plundrat banken inifrån. En av dem som stämts är Þorsteinn M. Jónsson. Han stäms nu enligt DV även av Landsbanki. Banken anser att han är personligt ansvarig för skulder på mångmiljonbelopp.
Här kan du läsa domstolens beslut om Skarphéðinn Berg Steinarsson i sin helhet, här mer om Byr och här om Jón Ásgeir Jóhannesson.
Andra medier om Island:
Isländska hästkrafter i vulkanens skugga: Dagens Nyheter
Banbrytande bröllop: Expressen