lördag 24 juli 2010

Äkta vulkanaska på frimärken från Eyjafjallajökull

Den som inte upplevt vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull på nära håll får en ny chans. Íslandspóstur lanserar nämligen tre frimärken med vulkanmotiv som är bestrukna med finkornig aska från Eyjafjallajökull.

Det är alltjämt lugnt vid Eyjafjallajökull även om utbrottet inte formellt har förklarats som avslutat. Jordskalven under glaciären är fortsatt glesa och svaga. Någon ny magma strömmar inte in under Eyjafjallajökull.

I stället pågår arbetet med att rensa regionen från aska. Floder och vattendrag saneras från vulkanaska som grävs upp med hjälp av grävmaskin. Askan har bidragit till att höja flodbädden och därmed också vattenståndet. Därför finns det risker för översvämningar vid häftiga regn om inte askan fraktas bort.

Saneringsarbeten pågår också vid Seljavallalaug, ett vackert utomhusbad nära Eyjafjallajökull. Men Páll Andrésson säger till Morgunblaðið att det kommer att dröja ett tag innan den natursköna platsen återfår sin lyster:
"Dalen var vacker. Där grönskade allt och det var små bäckar i varje skreva. Nu är dalen som en död mans grav."

En stor del av vulkanaskan föll över Nordatlanten. Där undersöker nu forskare om askan kan förklara de högre halter av järn som noterats, rapporterar BBC.

Den som inte har fått nog av askan eller inte har fått möjligheten att smaka på den får nu genom Íslandspóstur chansen att slicka på den i mindre doser. Tre nya frimärken har nämligen bestrukits med aska som föll vid Eyjafjallajökull den 17 april i år.

Askan är så kallad trachyandesit, magma som innehåller 60 procent kisel. Vulkanaskan var över 1 100 grader varm när den föll över glaciären.

Frimärket för inrikes brev är ett fotografi taget av Óskar Ragnarsson vid Fimmvörðuháls, de två frimärkena för utrikes brev är tagna av Ragnar Th. Sigurðsson vid Eyjafjallajökull.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull.