tisdag 6 juli 2010

Bobby Fischers kropp uppgrävd från kyrkogård

I januari 2008 avled den då 64-årige Bobby Fischer i sitt hem i Reykjavík. I går natt grävdes hans kvarlevor upp på Laugardælakirkjugarður utanför Selfoss. En präst och en läkare fanns på plats för att övervaka uppgrävningen.

Den före detta schackvärldsmästaren Bobby Fischer dog efter en tids sjukdom. Han efterlämnade inget testamente, och en bitter strid utkämpas om arvet efter honom. Hæstiréttur Íslands beslutade nyligen att graven skulle öppnas så att vävnad från Bobby Fischer kunde säkras för att genomföra ett DNA-prov, rapporterar Vísir.

Graven återställds så snart provet var taget. Resultat väntas om två till tre månader.

Marilyn Young hävdar att Bobby Fischer är far till hennes nioåriga dotter Jinky. Som bevis har hon bland annat anfört vykort och åtta utbetalningar på mellan 1 000 och 5 000 euro som Bobby Fischer gjorde medan han var i livet.

Även flickvännen Miyoko Watai - som hävdar att hon gifte sig med Bobby Fischer 2004 - samt två systersöner, Alexander och Nicholas Targ, är ute efter arvet tillsammans med de amerikanska skattemyndigheterna.

Alexander och Nicholas Targ anser sig vara Bobby Fischers närmaste släktingar. Men arvsrätten förändras alltså om det skulle visa sig att han faktiskt var gift med Miyoko Watai eller far till Jinky Young.

Héraðsdómur Reykjavíkur avslog först begäran om att öppna graven för att kunna genomföra ett faderskapstest. Men Hæstiréttur Íslands kom alltså fram till motsatt beslut. Beslutet kan möjligen vara historiskt. Rätten beslutade en gång under 1900-talet om att gräva upp en kropp för att kontrollera obduktionen, men åtgärden behövde aldrig genomföras.

Einar S. Einarsson, en av Bobby Fischers vänner på Island, säger till Vísir att han är mycket kritisk till myndigheternas agerande:
"Jag tycker att det är konstigt. ... Det hade varit rimligt att begränsa ringen eller bevisbördan, genom att först leta efter DNA i Fischers bostad. Till exempel hår eller naglar som han ha klippt av. ... Det har sökts efter blodprov på Landspítali där han låg inlagd men blodprov sparas bara i tre månader så det var för sent."

Bobby Fischer blev världsmästare i schack i Reykjavík 1972 efter att ha besegrat Boris Spasskij. Han fick isländskt medborgarskap 2005. Laugardælakirkjugarður är fortfarande en plats som många av Bobby Fischers beundrare besöker. Ibland stannar två eller tre turistbussar om dagen vid kyrkogården strax utanför Selfoss.

Här kan du läsa Hæstiréttur Íslands domslut att öppna graven i sin helhet och här bodelningsdomen från Héraðsdómur Reykjavíkur.