måndag 12 juli 2010

Böter straff för isländska sexköpare

80 000 isländska kronor i böter. Så lyder straffet för den förste mannen som fälls för brott mot den isländska sexköpslagen. Samtidigt döms en man till 40 000 kronor i böter för försök till köp av sexuell tjänst.

Det är första gången som sexköpslagen prövas i domstol. Totalt har elva män åtalats misstänkta för sexköp eller försök till sexköp. En 32-årig koppleridömd kvinna har arrangerat prostitutionen. Ytterligare sex personer misstänktes för brott mot sexköpslagen, men åtalades inte i brist på bevis.

Maxstraffet för köp av sexuell tjänst är ett års fängelse. Héraðsdómur Reykjavíkur anser dock att böter är tillräckligt i de två första målen som gäller sexköp respektive försök till sexköp.

Domar mot de övriga nio männen kommer förmodligen först i höst. Anledningen till att de två första domarna avkunnades så snabbt var att männen aldrig dök upp till förhandlingen och inte har gjort några som helst försök att delta i processen.

Den 32-åriga kvinnan åtalades misstänkt för människohandel men har nu friats i både Héraðsdómur Reykjaness och Hæstiréttur Íslands. Hon fälls däremot för koppleri och narkotikabrott. Hæstiréttur Íslands skärper dessutom straffet till tre och ett halvt års fängelse, vilket är ett år längre än tingsrättens dom.

Kvinnan misstänktes ha lockat en 26-årig kvinna från Ekvatorialguinea till Island med löften om en gratis semester. I stället pressades hon enligt åklagaren till att mot betalning ha samlag med okända män på flera adresser i Reykjavíkområdet.

Domstolen anser inte att bevisningen räcker för att fälla 32-åringen för människohandel, men anser däremot att det är bevisat att hon har bedrivit omfattande koppleriverksamhet. Hon har enligt rätten tjänat stora summor på att förmedla kontakter mellan sexköpare och prostituerade i olika lägenhetsbordeller.

32-åringen döms dessutom för att ha varit delaktig i att försöka smuggla 400 gram kokain till Island.

I en annan dom döms 32-åringen till ytterligare femton månaders fängelse. Hon har enligt Héraðsdómur Reykjaness tjänat pengar på ännu ett fall av koppleriverksamhet. Kvinnan har mot betalning förmedlat kontakter mellan sexköpare och fyra prostituerade. Hon döms dessutom för att ha misshandlat två kvinnor och attackerat en polis. Den ena kvinnan slog hon i huvudet, den andra försökte hon strypa med en dammsugarslang.

Hæstiréttur Íslands mildrar däremot straffet för fyra av fem män som döms för människohandel sedan de fört en 19-årig litauisk kvinna till landet för att tvinga henne till prostitution. Héraðsdómur Reykjaness dömde samtliga fem till fem års fängelse. De skulle dessutom betala kvinnan 1,8 miljoner isländska kronor i skadestånd.

Hæstiréttur Íslands sänker skadeståndet till en miljon och fängelsestraffet till fyra år för fyra av de fem människohandlarna. Domstolen fastställde däremot domen mot den femte mannen till fem års fängelse.

Här kan du läsa mer om koppleridomen, här mer om människohandeln och här mer om sexköpslagen. Här kan du läsa domen från Hæstiréttur Íslands mot 32-åringen i sin helhet, här domen från Héraðsdómur Reykjaness och här domen mot de fem människohandlarna i sin helhet.