Myntkorgslånen hade funnits på marknaden i nio år när Hæstiréttur Íslands i två prejudicerande domar ansåg att de stred mot isländsk lag. Eftersom lånen var kopplade till den isländska kronans växelkurs mot andra valutor ökade kostnaden för dem dramatiskt i samband med finanskraschen. Nu kan i stället finansbolagen få ta den ekonomiska smällen.
Men hur myntkorgslånen ska räknas om samt om alla typer är olagliga väntas besked om först i höst. Ett mål som väntas bli prejudicerande för omräkningsräntorna och gå hela vägen genom rättsapparaten inleddes i Héraðsdómur Reykjavíkur den 7 juli.
Ett finansbolag, Avant, har redan begärt en förvaltare från Fjármálaeftirlitið efter domslutet. Företaget, som är ett dotterbolag till Askar Capital som också är på väg mot konkurs, har enligt ett pressmeddelande skulder till moderbolaget på 3,5 miljarder isländska kronor.
Tusentals låntagare kan ha betalat in för mycket innan myntkorgslånen dömdes ut som olagliga. Enligt Heimir Haraldsson, styrelseordförande för Askar Capital, är det osannolikt att de kommer att få tillbaka några pengar. De kommer sannolikt att betraktas som vilka allmänna fordringar som helst på konkursboet. Samtliga 23 anställda vid Avant och Askar Capital förlorar sina jobb.
Polisen utreder nu om toppcheferna på de finansbolag som erbjudit myntkorgslån har gjort sig skyldiga till brott. Finansbolagen har i nio års tid godkänt sammanlagt upp till 61 000 olagliga lån. Om en domstol skulle anse att bolagsledningen gjort sig skyldig till brott kan det ge upp till två års fängelse. Böter där det saknas ett övre tak för beloppet kan också bli aktuellt, rapporterar Vísir.
Seðlabanki Íslands och Fjármálaeftirlitið föreslog nyligen att myntkorgslånen ska räknas om till inhemska räntor. Socialminister Árni Páll Árnason skrev i Fréttablaðið att förslaget var förhastat, medan finansmarknadsminister Gylfi Magnússon i Morgunblaðið tyckte att det var bra att ge något slags fingervisning om hur en ränteöverenskommelse skulle kunna se ut.
Justitiekanslern, Umboðsmaður Alþingis, har också ställt frågor till Seðlabanki Íslands och Fjármálaeftirlitið om lagutrymmet för deras rekommendationer. Fjármálaeftirlitiðs chef Gunnar Þ. Andersen säger till Morgunblaðið att han anser att myndigheten har möjlighet att göra sådana uttalanden.
Här kan du läsa mer om myntkorgslånen.