fredag 2 juli 2010

Gästblogg: Vinst och förlust för de isländska fotbollslagen

I skuggan av fotbolls-VM inleddes kvalet till de europeiska cuperna i går kväll. Islands representanter är KR, Fylkir, Breiðablik och FH. KR och Fylkir går in i första rundan av Europa League. Båda spelade matcher i går kväll. För Fylkirs del ser det tufft ut efter att de förlorade med 3-0 borta mot vitryska Torpedo Zhodino.

3-0 blev också resultatet när KR vann på hemmaplan mot Glentoran (Nordirland). Kanske kan KR lyckas skrälla i år igen. Förra året slog de ut grekiska AE Larissa. Breiðablik går in i runda två i Europa League och ställs mot Motherwell från Skottland.

FH spelar kval till Champions League och ställs mot Bate Borisov, från Vitryssland. Bate är vana vid att åka till Island och spela cupmatcher. År 2007 slog de ut FH och år 2008 slog de ut Valur. Förhoppningsvis har FH bra koll på Bate, vilket behövs om laget ifrån Hafnarfjörður ska lyckas vinna.

Att nå gruppspelet skulle vara en stor framgång för de isländska lagen, men det skulle vara en stor bedrift om något lag lyckades.

Emil Annetorp