
Premiärresan skulle egentligen ha ägt rum den 1 juli, men vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull kom i vägen. Även om de första dagarnas översvämningar inte förstörde något av hamnbygget, så evakuerades arbetarna av säkerhetsskäl. Det bitvis kraftiga nedfallet av aska har också bromsat bygghastigheten.
Men i dag är det dags för premiärsegling. Redan i går reste kommunikationsminister Kristján Möller med färjan Herjólfur in i Landeyjahöfn under en smygpremiär för färjan som enligt ett pressmeddelande tjänade som officiell invigning av hamnen. I förra veckan gjordes också en provtur.
Restiden mellan Hemön och fastlandet minskar alltså avsevärt, från två timmar och trekvart till en halvtimme. Det innebär också att färjan sannolikt kommer att bli ett mindre avskräckande alternativ för dem som fruktar det ofta hårda vädret under överfarten. Däremot ökar restiden på landsvägen för den som ska till eller från Reykjavík.
I Þorlákshöfn är den nya hamnen inte populär eftersom resenärer till och från Västmannaöarna inte längre kommer att besöka orten. Þorlákshöfn är en ganska anonym ort men en av få naturliga hamnar på sydkusten. Samtliga anställda vid färjeterminalen har varslats om uppsägning även om många väntas följa med till Landeyjahöfn.
Färjan mellan Þorlákshöfn och Hemön har funnits i 34 år. En fjärdedel av de årliga intäkterna, omkring 18 miljoner isländska kronor, kommer från trafiken. I Þorlákshöfn finns det nu intresse för att undersöka möjligheterna att börja med färjetrafik till Aberdeen eller Newcastle, skriver Morgunblaðið.
På Västmannaöarna är tonerna optimistiska. Ögruppen har efter sjutton år i följd med vikande befolkning vänt trenden och ökat tre år i rad. Kommunens ekonomi är förhållandevis god, och det beror till stor del på fisket. På Hemön bor 1,3 procent av Islands befolkning, men här finns nästan 15 procent av landets fiskekvoter.
Borgmästaren Elliði Vignisson tror att den nya färjerutten - som också innebär fem dagliga turer i stället för två - kommer att "påverka vårt dagliga liv i allt". Han säger till Fréttablaðið att uppsvinget för Västmannaöarna sannolikt har att göra med förhoppningar om förbättrade kommunikationer:
"Kommunikationerna har hindrat all utveckling de senaste åren. ... Det ser dock ut att ändra sig när vägen till fastlandet kortas och obekvämligheten med sjösjuka ombord blir ett mindre problem. ... De senaste månaderna har här öppnat fem eller sex nya restauranger och kaféer. Det visar att folk här satsar på ökande tillströmning av turister."
Elliði Vignisson tror också att färjan kommer att skapa nya möjligheter för pendling till jobb och utbildning:
"Vår ekonomi som har varit isolerad och sluten ökar betydligt. Jag tror att det går att argumentera för att allt från Selfoss till Vík í Mýrdal blir ett arbetsmarknadsområde, där det blir möjligt att söka jobb därifrån på Västmannaöarna och viceversa."
Bygget av Landeyjahöfn har kostat staten fyra miljarder isländska kronor. Rederiet Eimskip hyr hamnen för 350 000 kronor i månaden. Det tar alltså 952 år för bolaget att betala för hela investeringen. Kristján Möller säger dock till Vísir att staten räknar med stora intäkter från hamnen.
Den ivrige simmaren Benedikt Lafleur får också invänta dagens premiärtur. I söndags försökte han simma mellan Landeyjahöfn och Hemön, men tvingades ge upp efter två sjömil sedan vädret förändrats på öppet hav. Men han säger till Eyjafréttir att han tänker försöka på nytt:
"Det var ingen mening att fortsätta och hamna i trubbel, så jag slutade efter mindre än två sjömil. Det hade blivit helt omöjligt eftersom jag hamnade i motströmmar och mycket kallt vatten. Jag lutar mest åt att vi började på fel plats. Men det är naturligtvis alltid möjligt att vara efterklok."Här kan du läsa mer om den nya hamnen och kommunikationerna till och från Västmannaöarna och här kan du se webb-tv från arbetet.