torsdag 15 juli 2010

Ingen lärare i Árneshreppur - inga barn i Kirkjubæjarklaustur

Med totalt 50 invånare och en befolkningstäthet på 0,07 invånare per kvadratkilometer är Árneshreppur Islands i särklass minsta kommun. Ändå finns det inga lediga bostäder i kommunen trots att invånarantalet har mer än halverats på tjugo år. Men nu finns det en chans att flytta in i Árneshreppur.

År 1990 hade Árneshreppur 121 invånare. Visserligen långt ifrån befolkningsrekordet från 1940 då 515 personer bodde i kommunen, men ändå en ansenlig siffra jämfört med dagens.

Ändå finns det inga lediga bostäder i kommunen. Våren 2008 flyttade en familj in i huset invid de två kyrkorna i Trékyllisvík, och förra året fraktades ett hus hela vägen från Reykjavík till Djúpavík för att ge plats åt fler sommargäster.

Sommarhusen i kommunen är många, och i semestertider dubbleras befolkningen i kommunen. De flesta bostäderna tillhör personer som själva eller vars släktingar en gång bodde i Árneshreppur, men som inte lockas av tanken på ett vinterhalvår med igensnöade vägar och dåliga kommunikationer.

Därför minskar invånarantalet stadigt samtidigt som inga bostäder blir lediga. Att bygga nytt i en så avlägsen och ensligt belägen del av Island är förstås ekonomiskt riskabelt.

Men den som vill testa livet i Islands mest isolerade kommun har nu chansen. Finnbogastaðaskólis lärare och rektor har nämligen bestämt sig för att sluta, och för den som får tjänsten ingår möjligheten att bosätta sig i bostadsdelen av kommunens skola. I arbetet ingår att undervisa de tre eleverna. Kunskaper i just undervisning av lågstadieelever samt musik är enligt annonsen en bonus. Plus att tala isländska förstås. Den som är sugen har till och med den 24 juli på sig att söka jobbet.

I Kirkjubæjarklaustur på sydkusten är situationen närmast den omvända. Här finns lärare men inga elever. För första gången i Kirkjubæjarskólis historia blir det ingen förstaklass med sexåriga barn i höst. Det finns helt enkelt inte en enda sexåring inom upptagningsområdet.

Befolkningsutvecklingen i Skaftárhreppur har också varit negativ. I kommunen finns 450 invånare, en minskning med 22 procent på tio år. I dag bor 117 personer i tätorten Kirkjubæjarklaustur. För bara några år sedan hade skolan 100 elever. I dag har antalet minskat till 37.

Kommunstyrelsens ordförande Guðmundur Ingi Ingason säger till RÚV att kommunen överväger att införa en kärleksvecka eller uppmana invånarna att strunta i preventivmedel för att få fart på barnafödandet.

Här kan du läsa mer om Árneshreppur.