måndag 12 juli 2010

Metro stänger i Kringlan - ny ägare tar överDen isländska kronans ras och McDonald's regelverk gjorde det omöjligt att driva hamburgerkedjans restauranger vidare på Island. Ägaren Jón Garðar Ögmundsson satsade i stället på det inhemska konceptet Metro - med isländska råvaror vilket gjorde att priserna inte behövde höjas.

Men Metro har inte blivit någon succé. Många har knorrat på matens kvalitet, och nu är ägarbolaget Lyst bankrutt. Verksamheten har sålts till Líf og heilsa som stänger restaurangen i Kringlan i Reykjavík. Restaurangerna vid Suðurlandsbraut och i Smáralind i Kópavogur lever däremot vidare med den nya ägaren Ásgerður Guðmundsdóttir.

Guðlaug Ingibjörg Albertsdóttir, restaurangchef i Kringlan, är gravid i åttonde månaden och fick enligt DV inte någon lön i juni trots att hon inte blivit uppsagd. Jón Garðar Ögmundsson förklarar att det var omöjligt att driva Metro vidare och betala alla eftersom det saknades pengar:
"Det här blev värst för mig själv. Precis som för många andra steg kostnaderna för mina lån och till slut sålde jag verksamheten. Jag försökte hjälpa ungdomarna som arbetade i Kringlan och gjorde vad jag kunde."

Kostnaderna för Lysts upplåning ökade 2008 från 100 miljoner till 205 miljoner isländska kronor. Jón Garðar Ögmundsson säger till Morgunblaðið att han kanske var för snabb med att sälja Metro. Affären genomfördes nämligen precis innan Hæstiréttur Íslands dömde ut myntkorgslånen som olagliga.

Metro och McDonald's är inte de enda snabbmatskedjorna som drabbats av ekonomiska svårigheter efter finanskraschen. I slutet av 2008 stängde de sista Burger King-restaurangerna på Island och i våras bommade Pizza Hut igen två restauranger för att satsa på den sista kvarvarande i Smáralind i Kópavogur.

De flesta islänningarna tycks dock inte sörja McDonald's. I en okontrollerad webbundersökning i Vísir sade nio av tio att de inte saknade snabbmatskedjan.Ovan kan du se två reklamfilmer för Metro med Frímann Gunnarsson, en karaktär spelad av Gunnar Hansson.

Här kan du läsa mer om hur McDonald's försvann från Island och här mer om stängningen av Pizza Hut.