fredag 9 juli 2010

Överlevde två år på isländska höglandet

Att överleva en vinter på det isländska höglandet är tufft. Att överleva två ännu hårdare. Ändå var det just vad Atli Grétar Ingólfssons Ipod gjorde.

En teknikpryl är förstås inte en människa. Men vid Jökuldalur i utkanten av höglandet väster om Egilsstaðir är vintrarna långa och kalla, nederbörden ofta riklig och blåsten hård. En gång i tiden var det ett av de strängaste straffen för en fredlös islänning, att dömas till ett liv på det obebodda och ogästvänliga höglandet.

För två år sedan tappade den då 15-årige Atli Grétar Ingólfsson bort sin Ipod när han sommarjobbade i Jökuldalur med att så och plantera. I sommar har 15-åriga Þorgerður María Þorbjarnardóttir samma feriejobb - och i en lerig slänt hittade hon Atli Grétar Ingólfssons Ipod. Hon tog den med sig hem, laddade och fick i gång spelaren som funkade precis som den skulle efter två år i den isländska vildmarken, rapporterar Austurglugginn.

I Ipoden hittade hon konfirmationsfoton som avslöjade att spelaren måste ha tillhört Atli Grétar Ingólfsson. Visst stämde det, för två somrar sedan förlorade Þorgerður María Þorbjarnardóttir sin Ipod när han arbetade med att plantera och så.

Eftersom Atli Grétar Ingólfsson inte var hemma tog styvmodern Ólöf Óladóttir emot spelaren. Om han gått och hoppats på att Ipoden skulle dyka upp eller om han skaffat en ny framgår inte av historien.